REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 kwi 2017 15:09
O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt
Knorr

Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. O tym, co zrobić, aby Święta Wielkanocne nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

REKLAMA

Rodzinne, świąteczne spotkanie z pewnością odbędzie się przy suto zastawionym stole i będzie mieć swój początek już z samego rana. Bowiem śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi - mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. Odpowiedzialne za to będą między innymi wędliny, kiełbaski, pasztety, jajka. Obiad, to czas, kiedy na stół „wjeżdżają” żurki i barszcze białe – najczęściej z kiełbasą, schaby, pieczenie, sosy. A na deser - kolejny kawałek mazurka. W międzyczasie – podjadamy sałatki z ciężkimi dressingami. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Czas zatem poznać kilka prostych sposobów, jak zachować zdrowy rozsądek przy wielkanocnym stole, a po świętach dobrze czuć się we własnym ciele. Oto 10 złotych zasad zdrowej Wielkanocy - radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr:

1. KUPUJMY MĄDRZE
Już na etapie zakupów możemy pomyśleć o tym, by podczas świąt zadbać o swój organizm. Zwracajmy uwagę na etykiety – to pomoże nam wybierać produkty bardziej dla niego korzystne: z mniejszą ilością cukru, soli i niekorzystnych tłuszczów nasyconych, np. chudsze kiełbasy, mniej kaloryczne składniki dressingów.

2. GOTUJMY
Wielkanocny stół to różnego rodzaju mięsa, głównie pieczenie, schaby, karkówki czy szynki. Zamiast kupować w sklepie gotowe produkty, przyrządzajmy je samemu – dzięki temu mamy świadomość, z udziałem jakich składników są przygotowywane, kontrolując na przykład ilość używanej soli.

3. ZASTĘPUJMY
Podczas gotowania możemy zadbać o to, by świąteczne potrawy nieco „odchudzić”.
Zamiast śmietany do zabielania zup, używajmy jogurtu naturalnego. Mięso nie musi być zanurzone w tłuszczu – jest mnóstwo sposobów, by przyrządzić go w bardziej korzystny dla naszego organizmu sposób: upiec w piekarniku w specjalnej folii czy udusić.

4. NAWADNIAJMY ORGANIZM
Dziennie powinniśmy wypić minimum dwa litry płynów. Dzięki temu w czasie posiłków też zjemy mniej. Pijmy tylko napoje niegazowane i bez cukru.
Także zanim zasiądziemy do wielkanocnego śniadania, warto wypić szklankę wody.

5. MNIEJ ZNACZY LEPIEJ
Wielkanocny stół ugina się od specjałów – spróbujmy każdego, ale nakładajmy na talerze mniejsze porcje. W ten sposób unikniemy jedzenia na siłę, bo „trzeba spróbować wszystkiego”.

6. JEDZMY WARZYWA
Planując wielkanocne dania, nie zapominajmy o warzywach – powinny one być składnikiem każdego posiłku. Tym bardziej, że święta przypadają na czas, kiedy w sklepach i na straganach są dostępne świeże warzywa. Lepiej nałożyć na talerz większą ilość „zielonych”, zdrowych składników niż ziemniaków czy mięsa.

7. WYBIERAJMY
Będąc gościem wielkanocnego spotkania, skorzystajmy z możliwości wyboru, jaki daje świąteczny stół. Zamiast kolejnego kawałka mięsa, sięgnijmy po surówkę. Unikajmy ciast z lukrem i kremem, a spróbujmy tych z owocami. Zawsze najbardziej kaloryczne są torty!

8. KONTROLUJMY ILOŚĆ SOLI
Także podczas Wielkanocy pamiętajmy, że przeważnie zjadamy zbyt dużą ilość soli. A ta znajduje się nie tylko w zupie, która dosalamy, ale w różnego rodzaju produktach, w których jej przeważnie nie dostrzegamy, np. w chlebie, serach, wędlinach. Zwracajmy więc uwagę, by nie dosalać potraw. Niech ich smak dopełnią zioła.

9. ALKOHOL Z UMIAREM
Po alkohol sięgajmy z umiarem, grzecznie odmawiając kolejnego toastu.

10. RUSZAJMY SIĘ
Pamiętajmy o aktywności fizycznej! Po wielkanocnym śniadaniu najlepiej wybrać się na długi, rodzinny spacer.


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA