Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nowa kolekcja kaw

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 wrz 2018 18:20
Nowa kolekcja kaw
Nespresso
Nowa kolekcja kaw
Nowa kolekcja kaw
Nowa kolekcja kaw

Tam, gdzie pasja i miłość do kawy stają ramię w ramię z tradycją i doświadczeniem rodzi się nowy smak. Najnowsza kolekcja kaw Nespresso Master Origin to historia pięciu wyjątkowych regionów oraz pięciu niepowtarzalnych procesów pozyskiwania ziaren. Wszystko to tworzy esencję smaku i unikalny charakter kawy, zamknięty w kapsułce.

REKLAMA

Eksperci Nespresso przemierzają świat w poszukiwaniu regionów o wyjątkowym, niepowtarzalnym terroir, które zapewni nieoczywisty i zróżnicowany smak i aromat kawy. Od zalesionych gór Sumatry aż po górskie obszary Nikaragui Nespresso wspiera farmerów w pracochłonnym procesie ręcznego pozyskiwania ziaren. Indywidualne podejście do selekcji owoców, w zależności od specyfiki danego regionu stanowi klucz i fundament dalszej obróbki.

Nowe mieszanki Master Origin
Może się wydawać, że jedyną stałą cechą dzisiejszego świata jest zmiana. W obliczu ciągłych transformacji wielowiekowa tradycja wypalania kawy wciąż pozostaje niezmienna. Najnowsza kolekcja kaw Nespresso - Master Origin, powstała we współpracy z najwybitniejszymi plantatorami i stanowi hołd dla tradycyjnego rzemiosła. Sadzenie, pielęgnacja drzewek, zbieranie owoców, selekcja i obróbka ziaren metodami charakterystycznymi dla danego kraju na nowo przekazywana jest kolejnym pokoleniom. Dzięki temu Nespresso w pełni docenia mądrość ukrytą w rytuałach naszych przodków.
• W Etiopii ziarna kawy są skrupulatnie doglądane, ręcznie rozgarniane i przesuwane tak, aby mieć pewność, że równomiernie schną.
• W Kolumbii maksymalnie wydłużono czas zbiorów – owoce kawowca pozostają na drzewkach tak długo, aż osiągną idealny kolor ciemnej purpury – dopiero wówczas są ręcznie zrywane.
• Na Sumatrze, w Indonezji farmerzy posługują się tradycyjną i znaną wyłącznie tam metodą łuskania ziaren na mokro.
• W Nikaragui wykorzystywana jest metoda zwana „Black Honey”, polegająca na pozostawieniu ziaren w ich naturalnym miąższu do czasu, aż wchłoną całą słodycz ze skórki, a ta zupełnie wyschnie.
• W Indiach przywrócono prastarą technikę „monsunową” , wynalezioną w czasach, kiedy ziarna kawy transportowano łodziami – podczas podróży absorbowały dużo wilgoci z oceanu, co powodowało ich nabrzmiewanie. Dzięki wielotygodniowemu nasączeniu nabywały unikalnego, charakterystycznego smaku.
Zrównoważony sposób pozyskiwania kawy przez Nespresso
„Metody obróbki ziaren mają kluczowe znaczenie i wpływają na końcowy profil aromatyczny kawy. Przy kolekcji Master Origin chcieliśmy zobaczyć, jak możemy połączyć nowoczesne, innowacyjne metody z tymi tradycyjnymi, żeby uzyskać pięć zupełnie różnych, oryginalnych kaw. Razem z lokalnymi farmerami podjęliśmy to wyzwanie, ale także ryzyko, czy nasz plan się powiedzie. Dziś śmiało możemy powiedzieć, że odnieśliśmy sukces. Zawdzięczamy go obopólnemu zaufaniu i wsparciu farmerów w ramach naszego programu zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™” – wyjaśnia Karsten Ranitzch, Head of Coffee w Nespresso.

Wyjątkowa jakość kawy Nespresso jest rezultatem wyborów, jakich firma dokonuje, a nie dziełem przypadku. Jednym z takich wyborów było stworzenie w 2003 r. we współpracy ze światową organizacją Rainforest Alliance programu zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™. Jest on przykładem odpowiedzialnego podejścia do pozyskiwania kawy, przy jednoczesnej trosce o farmerów, ich rodziny, społeczności lokalne i środowisko. Fakt, że firma bezpośrednio pracuje z plantatorami daje jej pewność, że ziarno jest najwyższej jakości i pochodzi z plantacji, gdzie przestrzegane są standardy pracy służące ludziom i środowisku.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA