REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 maj 2017 11:44
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla
Warzywa grillowane z salsą awokado
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla
Nie tylko na Dzień Matki: 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla

Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Zamiast spędzać godziny przy stole, zorganizujmy ogrodową ucztę. Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole. A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.

REKLAMA

Przekąska czas-start!
Podczas rodzinnego świętowania, zanim goście porządnie zgłodnieją, przyda się smakowita przekąska, taka jak grillowane skrzydełka z pikantną salsą. „Zamiast skrzydełek możemy użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętajmy, że wtedy czas grillowania wydłuży się” – poleca szef kuchni Knorr. Salsę do kurczaka przygotowuje się z ananasa, cebuli, chili i dodatku limonki:

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
Składniki:
• 25 skrzydełek
• Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• ananas świeży
• cebula czerwona
• papryczka chilli
• kolendra świeża
• sok z 1 limonki
• 8 łyżek oliwy z oliwek
• 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:
1. Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.
2. Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, aby nadać smak – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.
3. Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.
4. Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.

Alternatywa? Chrupiące pałki z kurczaka! To danie, które szczególnie uwielbiają dzieci. Pałki najpierw zanurza się w aromatycznej marynacie z dodatkiem cytryny, rozmarynu i tymianku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną
Składniki:
• 8 pałek z kurczaka
• Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• kilka gałązek tymianku
• kilka gałązek rozmarynu
• 2 cebule
• cytryna
• 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.
2. Przyprawę Knorr, aby nadać aromatu, połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.
3. Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
4. Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.

Wyjątkowo wykwintnie – czas na obiad z grilla!
Podczas uroczystych spotkań króluje na talerzach schab. Czas pokusić się o miłą odmianę - zamiast pieczonego mięsa można przyrządzić grillowane, a do środka dołożyć wyjątkowy, aromatyczny farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebna będzie szalotka, chili, czosnek oraz imbir. Dodaje się także pokrojoną kapustę i grzyby. „Do farszu możemy też dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Nafaszerowany schab grilluje się na tackach aluminiowych:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA