Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 lut 2018 19:11
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe
Sałatka ziemniaczana
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe
Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe

Zima nie odpuszcza! Na wiosnę i to, co nam przynosi – świeże warzywa – przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Nie czekajmy bezczynnie – korzystajmy z kulinarnych uroków zimy. To czas na królujące o tej porze roku warzywa korzeniowe i kapustne. Gęste, kremowe sałatki ziemniaczane i kapuściane surówki nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz!

REKLAMA

Ziemniaczane wariacje!
Ilu domowych szefów kuchni, tyle sposobów na sałatkę ziemniaczaną! Różnią się składem, doprawieniem, a nawet samym sposobem pokrojenia ziemniaków. Część szatkuje je na cienkie plastry, inni dzielą jedynie na połówki, kolejni uważają, że najlepiej pokroić je w kostkę. Obrać całkiem czy pozostawić w mundurkach? To też decyzja, którą muismy podjąć przed przygotowaniem tej sałatki. Ale prawdziwa „zabawa” zaczyna się przy doborze składników. A tu istne szaleństwo! Trudno nawet mówić o tradycyjnej sałatce ziemniaczanej, bo nawet ta klasyczna składa się z różnych składników. Oczywiście, z pewnością z ziemniakami doskonale będą komponować się cebula i marchewka. Jeśli chcemy przygotować wersję „z wkładką” – popatrzmy na talerze naszych zachodnich sąsiadów, na których w sałatce znajdzie się kiełbasa lub boczek. Taka syta, taka pyszna! Idealna na zimowe chłody!
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 500 g ziemniaków
• 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
• 200 g boczku wędzonego

• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju
• 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
• 1 szczypta Kminku z Polski Knorr
• 1 szczypta świeżo mielonego Czarnego pieprzu Knorr
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.
2. Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłoż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
3. Połącz kostkę Knorr z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.
4. Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.
Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Oto cudownie pachnąca warzywna kompozycja!
A może pokusimy się już o nieco bardziej wiosenną wersję, by przywołac myślami upragnione ciepłe dni? Nic prostszego! Dodajmy szczypiorek oraz koperek – i mamy to! „Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak sałatki ziemniaczanej, wrzućmy do niej odrobinę ostrej papryki lub łyżeczkę musztardy dijon”, radzi Pior Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka ziemniaczana
Czas przygotowaia: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 1 czerwona lub biała cebula
• 600 g ziemniaków
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
• 1 pęczek świeżego szczypiorku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
• 2 łyżki czerwonego octu winnego
• 2 łyżki świeżego koperku
Sposób przygotowania:
1. Szczypiorek i koperek posiekaj drobno, a cebulę pokrój, by otrzymać piórka.
2. Rozprowadź bulion w 300 ml wrzątku, a następnie dodaj ocet i oliwę.
3. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut – aż będą miękkie. Zwróć uwagę, by ich nie przegotować. Wystudź je, obierz, pokrój w szerokie plastry. Potem zalej bulionem.
4. Przełóż składniki do salaterki, przykryj folią – ma ona ściśle przylegać. Odłóż do wystygnięcia.
Na surowo!
Zimowe surówki to witaminowe bomby, często przez nas niedoceniane. Bo to tylko seler, tylko marchewka – zapominamy, że te z pozoru „zwykłe” warzywa, do których od dzieciństwa zdążyliśmy się przyzwyczaić, mają doskonały wpływ na nasz organizm. Są, szczególnie w zimie, nioecenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Czas zatem do nich powrócić! Szef kuchni Knorr poleca kompozycje na bazie marchewki, które możemy przygotować z twistem, sięgając np. po orientalne przyprawy, jak kolendra, kardamon czy cynamon. Oto surówka po indyjsku:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA