Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Najzdrowszy napój do świątecznych posiłków: kompot z suszonych owoców

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 gru 2017 10:41
Najzdrowszy napój do świątecznych posiłków: kompot z suszonych owoców
Helio

Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt.

REKLAMA

Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzać i dlaczego przypisuje mu się magiczne właściwości...

Zdrowy kompot z suszu
Suszone owoce, ze względu na swoją relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą stanowią dziś cenne uzupełnienie diety. Są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, na szczególną uwagę zasługują m.in. suszone morele, bogate w witaminę A, C i β-karoten oraz suszone śliwki, które oprócz tego, że mają w swoim składzie m.in. witaminy A, E, B6, potas i miedź, to zawierają też dużo błonnika- i to nawet 5 razy więcej niż świeże. Dlatego przyrządzony z suszonych owoców kompot nie tylko dostarczy nam cennych dla zdrowa witamin i składników mineralnych, ale też m.in. ureguluje pracę przewodu pokramowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych- m.in. świątecznych potraw.

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?
Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle - znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości mieszance kompotowej, specjalnie skomponowanej przez HELIO - znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji.

Czym przyprawić kompot z suszu?
Wszystko zależy od Twoich upodobań i dostępności składników w kuchni. Warto jednak zapamiętać, że do przygotowania bazowej wersji wigilijnego kompotu wystarczy tylko opakowanie owoców suszonych HELIO i woda. Smak kompotu z suszu można urozmaicić cukrem, aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, laską wanilii, imbirem, kardamomem czy gałką muszkatołową. Świąteczny napój można też wzbogacić miodem lub sokiem z cytryny, a także plastrami pomarańczy.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?
Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem lub miodem i np. cynamonem- w zależności od gustu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA