REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Najzdrowszy napój do świątecznych posiłków: kompot z suszonych owoców

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 gru 2017 10:41
Najzdrowszy napój do świątecznych posiłków: kompot z suszonych owoców
Helio

Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt.

REKLAMA

Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzać i dlaczego przypisuje mu się magiczne właściwości...

Zdrowy kompot z suszu
Suszone owoce, ze względu na swoją relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą stanowią dziś cenne uzupełnienie diety. Są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, na szczególną uwagę zasługują m.in. suszone morele, bogate w witaminę A, C i β-karoten oraz suszone śliwki, które oprócz tego, że mają w swoim składzie m.in. witaminy A, E, B6, potas i miedź, to zawierają też dużo błonnika- i to nawet 5 razy więcej niż świeże. Dlatego przyrządzony z suszonych owoców kompot nie tylko dostarczy nam cennych dla zdrowa witamin i składników mineralnych, ale też m.in. ureguluje pracę przewodu pokramowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych- m.in. świątecznych potraw.

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?
Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle - znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości mieszance kompotowej, specjalnie skomponowanej przez HELIO - znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji.

Czym przyprawić kompot z suszu?
Wszystko zależy od Twoich upodobań i dostępności składników w kuchni. Warto jednak zapamiętać, że do przygotowania bazowej wersji wigilijnego kompotu wystarczy tylko opakowanie owoców suszonych HELIO i woda. Smak kompotu z suszu można urozmaicić cukrem, aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, laską wanilii, imbirem, kardamomem czy gałką muszkatołową. Świąteczny napój można też wzbogacić miodem lub sokiem z cytryny, a także plastrami pomarańczy.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?
Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem lub miodem i np. cynamonem- w zależności od gustu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA