Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 lis 2017 21:16
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Jan Niezbędny
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

Zanim za oknem aura zacznie przypominać północny kraniec Westeros, postarajmy się, aby w naszych domach lato trwało jak najdłużej i zróbmy błyskawicznie zapasy na zimę. Oto kilka niezawodnych rad, jak szybko i wygodnie przygotować się do zimowych miesięcy dzięki… zamrażarce!

REKLAMA

1. Słoiki czy mrożonki?
Co prawda szczęśliwi czasu nie liczą, ale w dzisiejszym zabieganym świecie zdecydowanie lepszym i szybszym sposobem na zachowanie wszystkich dobrodziejstw warzyw i owoców na zimę będzie ich zamrożenie. Proces mrożenia hamuje rozwój bakterii w produktach spożywczych, a w przypadku owoców i warzyw wydłuża ich termin przydatności do spożycia do 12 miesięcy, czyli akurat na tyle, aby przetrwać do kolejnego lata.

2. Jakie owoce i warzywa można mrozić?
Mamy parę dobrych wiadomości i… żadnej złej! Oprócz kapusty, ziemniaków, selera naciowego, kiwi, winogron i melona, można mrozić wszystkie warzywa i owoce! Mrożenie wpływa co prawda na ich wygląd, ale nie ma wpływu na ich smak i prawie w ogóle na wartości odżywcze! A zatem rób zapasy pysznych lokalnych warzyw i owoców, takich jak wiśnie, jagody, śliwki, jabłka, gruszki, dyniowate, a także grzybów i ziół. A jeśli kupisz je w najlepszym momencie zbiorów, zapewnisz sobie najlepsze wartości odżywcze podczas długich zimowych miesięcy.

3. W czym?
Już w czasach prehistorycznych do mrożenia surowego mięsa używano lodu i śniegu, a w starożytności do całorocznego przechowywania lodu wykorzystywano ziemianki. My na szczęście możemy korzystać ze zdobyczy cywilizacji, a do mrożenia bogactw natury wystarczy nam zamrażarka i odpowiednie opakowanie. Powinny to być specjalne woreczki, najlepiej ze szczelnym zamknięciem, takie jak wyjątkowo trwałe torebki na mrożonki z klipsami lub strunowe od Jana Niezbędnego, które gwarantują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów.

 4. Jak mrozić?
Masz mnóstwo możliwości. Możesz mrozić w całości, w kawałkach, w postaci musu, przecieru, zupy, a nawet soków. Warto jednak pamiętać o paru zasadach. Przed mrożeniem owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. Powinny być świeże i bez skaz. Aby zachować smak i aromat warzyw, warto je pokroić i zblanszować (oprócz cukinii, pieczarek, cebuli i papryki). Jeśli chcesz w przyszłości zaoszczędzić czas, zamroź je w postaci przecieru lub zupy. Możesz użyć do tego torebki do mrożenia z suwakiem lub pojemnika silikonowego albo szklanego od Jana Niezbędnego. Pojemniki są opakowaniami wielokrotnego użytku, które można myć w zmywarce, więc dodatkowo będziesz eko!

 



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA