REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 lis 2017 21:16
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Jan Niezbędny
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia
Nadchodzi zima, czyli krótki poradnik na temat mrożenia

Zanim za oknem aura zacznie przypominać północny kraniec Westeros, postarajmy się, aby w naszych domach lato trwało jak najdłużej i zróbmy błyskawicznie zapasy na zimę. Oto kilka niezawodnych rad, jak szybko i wygodnie przygotować się do zimowych miesięcy dzięki… zamrażarce!

REKLAMA

1. Słoiki czy mrożonki?
Co prawda szczęśliwi czasu nie liczą, ale w dzisiejszym zabieganym świecie zdecydowanie lepszym i szybszym sposobem na zachowanie wszystkich dobrodziejstw warzyw i owoców na zimę będzie ich zamrożenie. Proces mrożenia hamuje rozwój bakterii w produktach spożywczych, a w przypadku owoców i warzyw wydłuża ich termin przydatności do spożycia do 12 miesięcy, czyli akurat na tyle, aby przetrwać do kolejnego lata.

2. Jakie owoce i warzywa można mrozić?
Mamy parę dobrych wiadomości i… żadnej złej! Oprócz kapusty, ziemniaków, selera naciowego, kiwi, winogron i melona, można mrozić wszystkie warzywa i owoce! Mrożenie wpływa co prawda na ich wygląd, ale nie ma wpływu na ich smak i prawie w ogóle na wartości odżywcze! A zatem rób zapasy pysznych lokalnych warzyw i owoców, takich jak wiśnie, jagody, śliwki, jabłka, gruszki, dyniowate, a także grzybów i ziół. A jeśli kupisz je w najlepszym momencie zbiorów, zapewnisz sobie najlepsze wartości odżywcze podczas długich zimowych miesięcy.

3. W czym?
Już w czasach prehistorycznych do mrożenia surowego mięsa używano lodu i śniegu, a w starożytności do całorocznego przechowywania lodu wykorzystywano ziemianki. My na szczęście możemy korzystać ze zdobyczy cywilizacji, a do mrożenia bogactw natury wystarczy nam zamrażarka i odpowiednie opakowanie. Powinny to być specjalne woreczki, najlepiej ze szczelnym zamknięciem, takie jak wyjątkowo trwałe torebki na mrożonki z klipsami lub strunowe od Jana Niezbędnego, które gwarantują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów.

 4. Jak mrozić?
Masz mnóstwo możliwości. Możesz mrozić w całości, w kawałkach, w postaci musu, przecieru, zupy, a nawet soków. Warto jednak pamiętać o paru zasadach. Przed mrożeniem owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. Powinny być świeże i bez skaz. Aby zachować smak i aromat warzyw, warto je pokroić i zblanszować (oprócz cukinii, pieczarek, cebuli i papryki). Jeśli chcesz w przyszłości zaoszczędzić czas, zamroź je w postaci przecieru lub zupy. Możesz użyć do tego torebki do mrożenia z suwakiem lub pojemnika silikonowego albo szklanego od Jana Niezbędnego. Pojemniki są opakowaniami wielokrotnego użytku, które można myć w zmywarce, więc dodatkowo będziesz eko!

 



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA