Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 sty 2017 17:39
Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze
Thermomix
Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze
Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze
Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

Zima w tym roku nas nie rozpieszcza. By przy utrzymujących się od tygodni, minusowych temperaturach nasz organizm mógł ustrzec się przed infekcjami warto dostarczać mu w tym trudnym czasie dobrej jakości produkty, bogate w składniki odżywcze, witaminy
i błonnik. Bazą dla rozgrzewających posiłków mogą być kasze, które dodatkowo dzięki zawartości różnych minerałów chronią przed nadwagą, miażdżycą, cukrzycą i nowotworami.

REKLAMA

Kasze królowały na polskich stołach od setek lat, u Słowian stanowiły podstawę diety – przygotowywali z nich zupy, dodawali do barszczu, przygotowywali je też na słodko z suszonymi owocami. Dopiero pojawienie się i popularyzacja w XIX wieku ziemniaków spowodowała, że kasze „zeszły na dalszy plan” jadłospisu Polaków. Tymczasem, kasze pod względem wartości odżywczej przewyższają nie tylko ziemniaki, ale też ryż i makaron. Kasze są cennym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, a także potasu, żelaza i magnesu. Na rynku, w zależności od rodzaju ziaren, z których są produkowane, jest kilka rodzajów kasz, a każda ma nieco inne właściwości. W sprawdzeniu jaka kasza jest nas najbardziej odpowiednia, a także która najbardziej nam smakuje przydatna będzie kolekcja „Dobre kasze. Zdrowe
i odżywcze”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Jaglane odkwaszanie

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa, jest jedną z najstarszych kasz i jedną z niewielu zasadotwórczych, co przy tradycyjnych dietach, opartych na zakwaszających organizm mięsie i nabiale, pozwala na zachowanie równowagi w organizmie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Kasza jaglana to także zbawienie dla urody. Dzięki zawartości krzemionki wpływa na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci. Kaszę jaglaną można jeść na słodko, np. z owocami czy dżemami. Kasza jaglana sprawdzi się też w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przykład? Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka, na które przepis znalazł się w kolekcji „Dobre kasze. Zdrowe i odżywcze”, dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®.

PRZEPIS - WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA


SKŁADNIKI NA 5 SZTUK:
Kotlet Chutney z czerwonej cebuli
· 200 g kaszy jaglanej · 170 g cebuli, czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
· 180 g czerwonych buraków, · 11 łyżeczki białej gorczycy
pokrojonych na kawałki · 25 g masła
· 35 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki · 10 g octu balsamicznego
· 2 ząbki czosnku · 10 g czerwonego octu winnego
· 15 g masła · 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
· 340 g wody · 40 g miodu, wielokwiatowego
· 50 g pestek słonecznika
· 11 łyżeczki soli Burgery
· 1 łyżeczki pieprzu czarnego, · 5 bułek graham
mielonego · majonez, ilość do posmarowania bułek
· 3 łyżeczki kminu rzymskiego, · 5 liści sałaty masłowej
mielonego · 30 g cebuli, pokrojonej w piórka
· 15 g octu balsamicznego · 10 plastrów ogórka konserwowego lub kiszonego
· 5 plastrów pomidora
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować
20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4 Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
5 Dodać wodę, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
6 Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5.
7 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
8 Z powstałej masy uformować 5 kotletów (O 10 cm) o grubości 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (200°C). Po tym czasie kotlety ostrożnie obrócić, piec kolejne 10 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować chutney.
9 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5.
10 Dodać gorczycę i masło, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
11 Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5.
12 Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster pomidora i przykryć górną częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA