Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na świąteczne wypieki i nie tylko

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 marz 2017 19:33
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Galicja
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko
Na świąteczne wypieki i nie tylko

Mazurek czy baba? A może jedno i drugie? To ostatni moment na decyzję i zaplanowanie świątecznego menu, a także przygotowanie produktów i skompletowanie akcesoriów do słodkich wypieków i pachnących pasztetów. Chociaż codziennie mamy je pod ręką warto sprawdzić czy formy do pieczenia nie wymagają wymiany lub uzupełnienia.

REKLAMA

Możemy wybierać spośród wielu rodzajów form do pieczenia: stalowych ocynkowanych, ze stali z powłoką nieprzywieralną, aluminiowych, pokrytych powłoką ceramiczną, szklanych, a nawet wykonanych z silikonu. Okrągłe, kwadratowe, prostokątne, wysokie lub niskie, na małe babeczki lub muffinki, na wielkie baby, które będą wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu, a może na popisowy mazurek, którego wygląd i kompozycja smaków stanowi niewątpliwie wizytówkę gospodyni? Formy o różnorodnych kształtach i wzorach pomogą wykreować smaczne i pięknie udekorowane wypieki. Oprócz nich przydatne będą takie akcesoria jak: przesiewacz do mąki, waga kuchenna czy silikonowa mata do pieczenia.

Zanim sięgniemy po odpowiedni przepis warto zastanowić się przez chwilę nad historią i znaczeniem tego ciasta, które kojarzy się z symboliką Wielkiego Postu, a właściwie z jego zakończeniem. Ten tradycyjny, świąteczny wypiek, który przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji gości na naszych stołach od XVII wieku. I chociaż w dzisiejszym mazurku zapewne mniej jest rytuału, to przyrządzając go możemy snuć refleksję nad znaczeniem postu w naszym życiu, symbolice przemiany, odrodzenia sił witalnych, wartości substancji odżywczych potrzebnych do wzrostu, etc.

Ogromną zaletą tego ciasta jest jego niepowtarzalność – królewski, czekoladowy, marcepanowy, orzechowy, kajmakowy ... oraz wiele sposobów jego wykonania: na spodzie kruchym, biszkoptowym, marcepanowym. Przełożony wykwintną konfiturą, delikatną masą orzechową, gęstą masą czekoladową i udekorowany według fantazji we wzory z orzechów, migdałów i lukru będzie wspaniale podkreślał piękno tego najważniejszego święta w tradycji chrześcijańskiej, a także zapowiadał słodkie wiosenne dni ...

Przydatne do wypieków:

Forma nieprzywieralna babka SILVER z tuleją
Nieprzywieralna okrągła forma na babkę, z tuleją w środku, o średnicy 23,5 cm.
Cena brutto: 12,76 zł
Blacha nieprzywieralna SILVER 28x24,5x6cm
Blacha do pieczenia z kolekcji Silver wykonana ze stali z powłoką nieprzywieralną.
Cena brutto: 13,26 zł

Blacha nieprzywieralna SILVER 30x11x7cm
Stalowa blacha do pieczenia z powłoką nieprzywieralną o wymiarach 30x11x7 cm.
Cena brutto: 9,89 zł

Przesiewacz do mąki
Przydatny w kuchni nierdzewny przesiewacz z miarką. Dzięki niemu ciasta będą bardziej pulchne, a mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Pojemność: 250 g, średnica 10 cm. Cena brutto: 12,78 zł

Silikonowa mata do pieczenia
Idealny zamiennik papieru do pieczenia - nie wymaga natłuszczania, a po użyciu łatwo ją wyczyścić. Sprawdza się również w roli stolnicy do ciasta, które nie przywiera do podłoża i wyjątkowo łatwo się wyrabia. Nie chłonie zapachów, nie nasiąka płynami. Naniesiona na powierzchni maty skala pomiarowa pozwala na odmierzanie właściwej ilości ciasta. Wygodna do przechowywania – można ją składać i zwijać. Odporna na wysoką temperaturę (do 230°C), nadaje się do każdego piekarnika. Mata silikonowa dostępna jest w czterech kolorach: czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym. Długość: 45 cm, szerokość: 30 cm.
Cena brutto: 28,77 zł

Elektroniczna waga kuchenna
Elektroniczna waga kuchenna waży z dokładnością do jednego grama i jest obowiązkowym wyposażeniem nowoczesnej kuchni. Można na niej ważyć produkty do 3 kg. Posiada funkcję zerowania i tarowania. Produkt dostępny w żywych wiosennych kolorach - pomarańczowym i zielonym oraz szarym będzie dodatkowo ozdobą pomieszczenia.
Cena brutto: 55,95 zł




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA