Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 wrz 2017 10:26
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Tajska zupa z owocami morza
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa.

REKLAMA

Kiedy skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie, a Twoi domownicy są znudzeni jadłospisem składającym się wyłącznie z rosołu i pomidorowej, czas sięgnąć po kulinarne inspiracje! W tym celu warto… udać się do różnych zakątków świata. Nowe smaki, a także niezapomniane doznania gwarantowane!

Buon appetito, czyli smaki Italii

Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebu-la i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo. Kolejnym przysmakiem jest ribollita – toskańska zupa fasolowa. Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Zupa minestrone z kapustą

Składniki:

kapusta włoska – 0,5 sztuki
pomidory z puszki - 1 opakowanie
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
woda – 1,5 litra
ząbki czosnku - 2 sztuki
cukinia - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka żółta - 1 sztuka
bazylia – 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 100 mililitrów
starty parmezan - 80 gramów
oregano - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Toskańska zupa fasolowa

Składniki:

pomidory z puszki - 800 gramów
fasola borlotti z puszki - 400 gramów
szpinak - 200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 szklanki
cebula - 4 sztuki
łodyga selera - 2 sztuki
główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
ząbki czosnku - 2 sztuki
woda - 2 litry
kromki ciabatty - 6 sztuk
tymianek
oliwa

Sposób przygotowania:

Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
Kapustę włoską poszatkuj.
Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA