REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 wrz 2017 10:26
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Tajska zupa z owocami morza
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa.

REKLAMA

Kiedy skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie, a Twoi domownicy są znudzeni jadłospisem składającym się wyłącznie z rosołu i pomidorowej, czas sięgnąć po kulinarne inspiracje! W tym celu warto… udać się do różnych zakątków świata. Nowe smaki, a także niezapomniane doznania gwarantowane!

Buon appetito, czyli smaki Italii

Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebu-la i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo. Kolejnym przysmakiem jest ribollita – toskańska zupa fasolowa. Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Zupa minestrone z kapustą

Składniki:

kapusta włoska – 0,5 sztuki
pomidory z puszki - 1 opakowanie
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
woda – 1,5 litra
ząbki czosnku - 2 sztuki
cukinia - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka żółta - 1 sztuka
bazylia – 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 100 mililitrów
starty parmezan - 80 gramów
oregano - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Toskańska zupa fasolowa

Składniki:

pomidory z puszki - 800 gramów
fasola borlotti z puszki - 400 gramów
szpinak - 200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 szklanki
cebula - 4 sztuki
łodyga selera - 2 sztuki
główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
ząbki czosnku - 2 sztuki
woda - 2 litry
kromki ciabatty - 6 sztuk
tymianek
oliwa

Sposób przygotowania:

Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
Kapustę włoską poszatkuj.
Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA