REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 sie 2017 18:22
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza

Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich.

REKLAMA

Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów. Teraz także my-Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu przygotuje pyszne i proste danie we własnej kuchni. Najlepsze przepisy oraz kulinarne triki dotyczące przyrządzenia tych szlachetnych morskich skarbów zdradza szef kuchni Knorr – Piotr Murawski.

Małże – wykwintne i delikatne

Małże charakteryzuje skorupka wypełniona „mięsem”. Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami. „Sięgając po małże czy mule, zwróćmy uwagę na ich świeżość – szybko się psują, dlatego po zakupie powinniśmy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże mają zamknięte skorupki. „Przygotowując małże, gotujemy je aż do momentu, gdy skorupki się otworzą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

„W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie - dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini”, opowiada Piotr Murawski.

Gulasz rybny z dorsza

Składniki:

biała ryba, np. dorsz - 200 g
Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
łosoś - 200 g
mule - 200 g
krewetki - 10 sztuk
szalotki - 10 sztuk
pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
kapary - 2 łyżki
ostra papryka - 1 sztuka
świeże zioła (pietruszka, tymianek, oregano, bazylia)
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni podsmaż posiekany czosnek, chili oraz przekrojone na pół cebulki. Wrzuć mule i wszystko razem smaż chwilę.
Następnie zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary i Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr, który wzbogaci smak dania, oraz pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
Do powstałego w ten sposób sosu dodaj pokrojoną w grubą kostkę rybę oraz krewetki. Gulasz gotuj ok. 5 minut pod przykryciem.
Gotowy gulasz dopraw najlepiej świeżo posiekanymi ziołami.

Crostini z małżami

Składniki:

świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie - 1 kg
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
wino - 125 ml
ząbek czosnku - 3 sztuki
oliwa z oliwek - 125 ml
pomidory - 3 sztuki
natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
suszona papryczka chili - 2 sztuki
przypieczone w piekarniku grzanki - 16 sztuk

Sposób przygotowania:

Dokładnie opłucz i oczyść małże.
Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem.
Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut.
Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA