Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Mrożonki są cool!

  • Autor: ut
  • 18 cze 2019 14:59
Mrożonki są cool!
Mrożonki są cool!

Do mrożenia owoców i warzyw nie trzeba dzisiaj chyba nikogo specjalnie przekonywać. Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod ich przechowywania. Warto jednak ciągle mówić o tym, w jaki sposób przygotowywać własne mrożonki. Jak długo i w czym przechowywać jedzenie w zamrażarce?

REKLAMA

Lato to wspaniały czas dla smakoszy. Z każdym dniem pojawiają się kolejne sezonowe warzywa i owoce. Wszystko jest świeże i pachnące. Niestety, okres zbiorów – tak jak lato – mija szybko. Dlatego czas obfitości w naturze warto w pełni wykorzystać i… zrobić mrożonki. Dzięki nim, choć już będzie po sezonie, ciągle będziemy mogli się cieszyć ulubionymi smakami. W dodatku zamrożone owoce i warzywa – w porównaniu z innymi rodzajami przetworów, np. wekami – zachowają większość składników odżywczych.
„Mrożenie świeżych owoców, warzyw i ziół niesie ze sobą wiele korzyści. To doskonały i praktyczny sposób na to, aby zawsze mieć pod ręką zieloną natkę pietruszki czy składniki na zupę jarzynową. Poza tym owoce i warzywa zakupione w sezonie są najświeższe, najsmaczniejsze i zarazem najtańsze. Korzystajmy z tego! A do mrożenia użyjmy najnowszych, mrozoodpornych i praktycznych freezer bags – woreczków na mrożonki marki Paclan o pojemności jednego, dwóch lub sześciu litrów” – zachęca Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan.
Owocowo-warzywne zapasy to ważny element naszej „zimowej” diety. Mrożenie produktów roślinnych jest zdecydowanie lepsze niż suszenie czy konserwowanie. Głównie dlatego, że najlepiej chroni dary natury przed utratą cennych witamin. Przygotowywanie posiłków na bazie mrożonek jest więc szczególnie zalecane – m.in. przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw.

No to mrozimy!
Domowe mrożonki mają jeszcze tę zaletę, że dokładnie wiemy, co trafia do naszych woreczków i pudełek. Sami selekcjonujemy owoce i wybieramy warzywa. Jeśli jednak nie chcemy, aby nasza praca, jak i zgromadzone dobrodziejstwa natury poszły na marne, przed włożeniem ich do zamrażarki pamiętajmy o kilku dobrych zasadach mrożenia produktów.

Po pierwsze – temperatura mrożenia
Warzywa, owoce, zioła zamrażamy w temperaturze -18˚C. Taką temperaturę mają z reguły większe zamrażarki. W tych mniejszych, umieszczonych w niewielkich domowych lodówkach, temperatura zazwyczaj nie spada poniżej - 6˚C. Zwróćmy na to uwagę, ponieważ temperatura mrożenia ma wpływ na to, jak długo będziemy mogli przechowywać mrożonki. Dbajmy też o to, aby ich często nie wykładać, nie przesypywać, ponieważ takie zabiegi nie sprzyjają mrożonym owocom, ziołom a już szczególnie warzywom liściastym takim, jak szpinak czy jarmuż. W ten sposób możemy niechcący doprowadzić do częściowego rozmrożenia produktów. Lepiej podzielić je – jeszcze przed włożeniem do zamrażarki – na zróżnicowane porcje. Na przykład do woreczka na mrożonki freezer bags marki Paclan o pojemności 1l możemy włożyć owocową mieszankę na jeden koktajl, a do 2-litrowego – warzywną bazę na pyszną zupę dla całej rodziny.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA