Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic

  • Autor: ut
  • 12 sie 2019 09:10
Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic
Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic
Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic
Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic
Morskie opowieści – owoce morza bez tajemnic

Krewetka, langusta, homar, a może ośmiornica? To dania, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dają nieograniczone pole do rozwijania kulinarnej kreatywności. Jeśli jeszcze nie testowaliście tych rarytasów – musicie koniecznie spróbować! Wersje gotowane, smażone, grillowane przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

REKLAMA

Dajcie się zabrać w prawdziwą kulinarną podróż, podczas której przemierzać będziemy morskie głębiny, w poszukiwaniu idealnych owoców morza. Frutti di mare to prawdziwe szaleństwo smaków i tekstur. Chrupkość łącząca się z delikatnością, wyczuwalny morski smak to tylko preludium do tego, co oferują dania stworzone ze skorupiaków czy mięczaków. Potrawy z krewetek, ośmiornicy, homara czy kraba niestety nadal wywołują u niektórych osób niechęć. Jeśli należycie do tej grupy – przełamcie się! Spróbujcie przepisów szefa kuchni Knorr, a zobaczycie, że warto. Zainspirujcie się naszymi propozycjami lub stwórzcie coś autorskiego, aby odkryć bogactwo morskich smaków.

Krewetka w różnych wydaniach

Krewetka jest prawdziwą królową wśród owoców morza. Tytuł ten zawdzięcza swojej popularności i obecności na stołach niemal całego świata. Jest również prostym składnikiem wielu ciekawych dań, a koktajl krewetkowy zdobył także serca Anglików, którzy obwołali go narodową potrawą Wielkiej Brytanii. Dodatki do potraw przyrządzonych z tego skorupiaka kojarzymy najczęściej z pietruszką, masłem, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Krewetki usmażone w ten sposób na patelni tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto zacząć swoją przygodę z owocami morza.

Różne odmiany skorupiaków sprawiają, że często nie wiemy, który gatunek najlepiej wybrać. Najgłębszym smakiem charakteryzują się krewetki tygrysie. Rozpoznacie je bez trudu – są znacznie większe od innych odmian. Mają bardzo dużo białego, delikatnego mięsa, co sprawia, że stają się składnikiem wielu popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Inspiracją do przygotowania tego wyjątkowego skorupiaka niech będzie propozycja szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na pyszną sałatkę z krewetkami. Smacznego!

Sałatka z krewetkami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

20 krewetek tygrysich
4 pomidory
1 ogórek
1 garść czarnych oliwek
1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z ziołami Knorr
3 łyżki wody
3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
1 garść kaparów
1 szczypta Chili z Indii Knorr
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
80 g masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Rozmroź mrożone krewetki, a następnie obierz je z pancerzy pozostawiając ogonki.
Warzywa pokrój i przełóż do miski. Posyp je oliwkami i kaparami. Całość wymieszaj i polej gotowym sosem sałatkowym.
Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i posyp je chili oraz pietruszką.
Przygotowaną sałatkę podawaj na talerzach. Na wierzch nałóż krewetki i zalej danie sosem z patelni.

Ośmiornica – idealne danie na lunch

Ośmiornica nie jest tak rozpowszechniona w Polsce, jak krewetka czy krab. Warto jednak podjąć wyzwanie i przygotować znakomite danie na lunch, rodem z hiszpańskiej plaży. Najistotniejszą rzeczą podczas przyrządzania ośmiornicy, jest jej właściwe ugotowanie. Musi być miękka, a mięso delikatne i sprężyste. Należy kilkukrotnie włożyć głowonoga do wrzątku, aby przygotować go do dalszej obróbki. Macki powinny się lekko zwinąć, co jest znakiem, że możemy przystąpić do komponowania potrawy.

Soczyste i lekkie mięso może być podstawą do tworzenia kulinarnych arcydzieł. Ośmiornica jest idealnym składnikiem carpaccio, sałatek czy nadzienia do makaronu conchiglie. Smakuje wybornie, zmieniając zupełnie kompozycje każdego dania. Łączy się także z innymi owocami morza, pozwalając na kreatywne tworzenie wyjątkowych potraw w stylu śródziemnomorskim. Jeśli chcecie spróbować ośmiornicy w lekkim i orzeźwiającym wydaniu, rekomendujemy przepis na potrawę z jej dodatkiem. Będzie pysznie!

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA