REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Młodzi kucharze na start

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 cze 2017 21:48
Młodzi kucharze na start
Młodzi kucharze
Młodzi kucharze na start
Młodzi kucharze na start

Poznaj idealny przepis na początek wspólnej kulinarnej przygody z dzieckiem.

REKLAMA

Psychologowie dziecięcy przekonują, że należy poświęcać dziecku codziennie 30 minut, aby czuło się kochane i ważne. Warunek jest jeden – nasza uwaga musi być w pełni skupiona na maluchu, a zajęcie odpowiednio angażujące dla obu stron. Co można robić wspólnie przez pół godziny? Gotować!

Smaczna kooperatywa
Częstym argumentem przeciwko gotowaniu z dziećmi jest strach przed bałaganem i wizja sprzątania. Warto jednak na chłodno przeanalizować ewentualne „straty”. Czy rozsypana mąka jest rzeczywiście powodem, dla którego zrezygnujemy z radosnego oczekiwania na wspólnie przygotowane potrawy? Nauka nowych umiejętności, odkrywanie ulubionych smaków i wreszcie pierwsze kulinarne sukcesy – wspólne gotowanie to seria doświadczeń, które w unikalny sposób cementują więź. Kto nie wspomina „smaków dzieciństwa”?

Naturalne zdolności
Obserwując dziecięce zabawy, zauważymy, że już dwuletnie maluchy wykonują czynności podobne do wałkowania, przesypywania lub lepienia. Warto od najmłodszych lat pielęgnować te naturalne zdolności, angażując dzieci w przygotowywanie dań dostosowanych poziomem trudności do ich wieku. W ten sposób nie tylko spędzimy więcej czasu wspólnie, ale także włączymy pociechy w życie domu. Warto poświęcić się temu przedsięwzięciu – samodzielne i pewne swoich umiejętności dziecko w przyszłości chętniej pomoże w codziennych obowiązkach, ale także dużo sprawniej poradzi sobie w dorosłym życiu.

Proste reguły
Wspólne gotowanie ma wiele zalet i niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja. Wybierzmy danie, którego przygotowanie dopasowane jest poziomem trudności do wieku pociechy. Idealnym przepisem na start jest domowe masło na bazie np. Śmietany 42% od OSM Piątnica. Jego wykonanie nie wymaga używania ostrych noży ani gorącego piekarnika. Wręcz przeciwnie – głównym narzędziem jest uwielbiany przez wszystkie maluchy mikser. Pod nadzorem dorosłego dziecko może najpierw ubić śmietankę, a później zaobserwować, jak zmienia się ona
w gęste masło i maślankę. To bardzo ciekawe doświadczenie! Co więcej, pociecha może wykonać z uzyskanego masła dowolne kształty, korzystając z gotowych foremek. Pełne zaangażowanie w realizację przepisu to bardzo ważny element. W ten sposób dajemy odczuć maluchowi, że mu ufamy i wierzymy w zdolności, a przy okazji trenujemy jego cierpliwość. Zadowolenie dziecka jest z kolei wprost proporcjonalne do ilości włożonej pracy.

Jak wykonać domowe masło wraz z dzieckiem?
Domowe masło to dodatek do codziennych kanapek, który zachwyca smakiem i świeżością. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Do wykonania domowego masła potrzebujecie odpowiednio tłustej śmietany wysokiej jakości.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA