Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

  • Autor: U.T.
  • 13 lip 2018 20:39
Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?
Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?
Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?
Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?
Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

Łagodny, słodki, miodowy aromat lipowych kwiatów to nieodłączny atrybut wczesnego lata. To właśnie lipom lipiec zawdzięcza swoją nazwę. Wtedy też pszczoły pilnie zbierają nektar, który po około tygodniu zmienia się w pełnowartościowy, złocisty smakołyk. Wraz z początkiem lipca warto poznać kulinarne możliwości miodu, a szczególnie jego najpopularniejszej odmiany, którą zawdzięczamy właśnie kwiatom lipy.

REKLAMA

Miód to doskonały dodatek nie tylko do ciepłych napojów i deserów. Z jego pomocą wzbogacimy smak śniadań i dań obiadowych. Z czym najlepiej łączyć miodową słodycz?

Pszczela praca
Czas powstawania miodu, od momentu złożenia go w plastrach woskowych, jest stosunkowo krótki (5-8 dni). Niemniej nie przez cały rok pszczoły mają dostęp do kwiatów, pozwalających wyprodukować złoty syrop. Ponadto dla wytworzenia 1 kg miodu pszczoła musi odwiedzić blisko 4 miliony kwiatów, odbywając w tym celu od 40 do 80 tys. wycieczek poza ul. Biorąc pod uwagę ograniczony czas kwitnienia miododajnych roślin oraz ogrom pszczelej pracy łatwiej zrozumieć, dlaczego ceny prawdziwego miodu potrafią sięgać kilkudziesięciu złotych za litr. Za najdroższy uznawany jest miód manuka z Nowej Zelandii. Rekordzistą na skalę światową jest niemniej tak zwany „miód elficki” (około 21.000 zł za kilogram), wydobywany z jaskini położonej na głębokości ok. 1,8 km na terenie Turcji. Co ciekawe, ponieważ na etapie „produkcji” nektar łączy się z wydzielanymi przez pszczoły enzymami, miód, mimo, iż pozyskiwany z roślin, nie jest on zaliczany do produktów wegańskich.

Kulinarne miodobranie
Miód słynie przede wszystkim ze swoich właściwości prozdrowotnych. Nie można niemniej zapomnieć o tkwiącym w nim potencjale kulinarnym. Przede wszystkim miód warto wykorzystać w roli zamiennika cukru, dodając go do herbaty, kawy, koktajli, ciast oraz wszelkich innych słodkich przysmaków. Intensywna słodycz i gęsta konsystencja sprawiają, że sam w sobie jest idealną marynatą do ryb i mięs, szczególnie w połączeniu z musztardą. Wyśmienicie smakują także zapiekane w miodzie warzywa. W parze z sokiem z cytryny i oliwą stworzy on z kolei apetyczny słodko-kwaśny dressing sałatkowy. Jego słodki smak w sałatce idealnie przełamiemy dzięki wiórkom delikatnie pikantnego sera żółtego typu szwajcarskiego. Urozmaiceniem dla sałatki z miodowym dressingiem może stać się również żółty ser typu holenderskiego podawany z grilla, który kroimy w grube plastry i przed położeniem na ruszt owijamy w folię aluminiową – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Z miodem warto również poeksperymentować, tworząc w mniejszych słoiczkach ulubione kompozycje smakowe i na wzór oliwy mieszając go z suszonymi pączkami róży, laską cynamonu, anyżem, goździkami, płatkami chili czy tymiankiem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA