Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 paź 2018 19:27
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

REKLAMA

SKŁADNIKI
· 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Salsa z awokado i wędzonego łososia
· 20-30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
· 80 g wędzonego łososia, w plastrach
· 5-10 g liści szpinaku baby, świeżych
· 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 60-70 g awokado, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Mini frittaty
· 700 g wody
· 150 g liści szpinaku baby, świeżych
· ½ łyżeczki soli
· 6 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 60 g)
· 6 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Salsa z awokado i wędzonego łososia
2 Do naczynia miksującego włożyć cebulkę, łososia i szpinak, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać sok z cytryny, awokado, sól i pieprz, ostrożnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Mini frittaty
4 Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
5 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, dodać sól, gotować na parze 4 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, dociskając go w razie potrzeby kopystką.
6 Odciśnięty szpinak przełożyć równomiernie do 6 porcelanowych foremek do Varomy, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i dodać po 1 łyżce śmietany do każdej foremki. Następnie do każdej foremki wbić 1 jajko. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ustawić w niej foremki z frittatami, gotować na parze 8-10 min/Varoma/obr. 1 lub do momentu, aż jajka się zetną (patrz wskazówka).
7 Mini frittaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu z salsą z awokado i wędzonego łososia.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA