REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 marz 2018 14:26
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?

Ile razy dziennie sięgasz po warzywa i owoce? Czy Twoja dieta składa się z odpowiedniej ilości produktów zbożowych? Dlaczego to takie istotne? „Wymienione produkty znajdują się w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, co oznacza, że są niezwykle istotne w naszej codziennej diecie, stanowiąc podstawę zdrowej, zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Co ważne – układ Piramidy sugeruje, że należy sięgać po nie częściej niż po nabiał oraz mięso”, opowiada Joanna Piekarska, żywieniowiec marki Knorr.

REKLAMA

Tę zasadę możemy stopniowo wprowadzać w życie, na początek świętując Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Zainspirujmy się jadłospisem złożonym z dań wegetariańskich. Poznajmy nowe przepisy na potrawy, które urozmaicą codzienne menu, a dodatkowo dostarczą organizmowi niezbędnych w diecie witamin i składników mineralnych.
Jak to się zaczęło?
Sama inicjatywa Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa zrodziła się w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, kiedy to grono aktywistów organizacji FARM (Farm Animal Rights Movement) postulowało o przestrzeganie praw zwierząt. Dziś głównym celem świętowania tego dnia jest uświadomienie społeczeństwom zalet i korzyści płynących z diety wegetariańskiej.
Jakie śniadanie, taki cały dzień!
O poranku postawmy na pożywny i pełnowartościowy posiłek, który doda nam energii do działania. Tradycyjnie kanapki? Ale jak to - bez szynki? Nic prostszego! Ilość możliwych kombinacji przyprawia o zawrót głowy! Kanapki z rukolą i z pastą z fasoli, z kozim serem i cukinią, a może z tofu i pieczonym bakłażanem? Idealną opcją na śniadanie jest także frittata, czyli tradycyjna włoska potrawa wykonana z masy jajecznej. Z wyglądu przypomina omlet, a jej uniwersalny smak pozwala na łączenie z wieloma składnikami. Czas na frittatę z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym. A może ze szpinakiem? A dla wszystkich łasuchów śniadanie na słodko – jaglanka z jabłkiem i orzechami włoskimi. Jedno jest pewne – podane propozycje zaspokoją apetyt na długo!


Frittata na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem warzyw i oscypka
Czas: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:

• 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• 20 g tłuszczu
• 5 pieczarek
• ½ czerwonej papryki
• ½ cukinii
• 1 biała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 20 g oscypka
• 1 garść rukoli
• 3 jajka
• 1 łyżka śmietany
• sól do smaku
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 4 ceramiczne foremki
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, a grzyby w ćwiartki. Posiekaj ząbki czosnku, a ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć czosnek oraz cebulę i zrumień. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i cukinię - składniki smaż przez chwilę. Przypraw danie Pieprzem czarnym z Wietnamu, by zyskało wyrazisty smak, i odstaw do wystudzenia.
3. Z pieczywa wytnij 4 kółka o średnicy dokładnie wielkości foremek. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez chwilę, a potem ułóż w naczyniach. Do każdego z nich nałóż garstkę rukoli.
4. Roztrzep jajka, połącz ze śmietaną oraz smażonymi warzywami i serem.
5. Danie przypraw. Wlej do naczyń do ¾ ich wysokości. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pozostaw ok. 5-7 minut, aż jajka się zetną. Serwuj na ciepło.
Przerwa na lunch!
Czy to w pracy, czy w szkole - nie może go zabraknąć! Czas na pożywny, pełnowartościowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu posiłek. Drugie śniadanie musi uzupełnić zapasy energetyczne w oczekiwaniu na obiad. Kolorowa sałatka z kaszą kuskus, a może z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami? Doskonały wybór, bo kasze to znakomita alternatywa dla makaronów i ziemniaków. To właśnie ten produkt pozwoli Ci stworzyć niebanalne i pożywne zestawy lunchowe. Do dzieła!
Sałatka z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów
Czas przygotowania: ½ godziny
Ilość osób: 4
Składniki:
• 150 g kaszy jaglanej
• 1 Sos sałatkowy grecki Knorr
• 8 suszonych pomidorów
• 10 czarnych oliwek
• ½ cebuli
• ½ pęczka natki pieruszki
• 3 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
• 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj kaszę według zaleceń producenta. Odstaw do wystudzenia.
2. Przyrządź pachnący, ziołowy sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj posiekane cebulę i natkę pietruszki.
3. Oliwki przekrój na pół, pomidory pokrój w paski i połącz wszystko z kaszą.
4. Do kaszy dodaj sos i starannie wymieszaj. Sałatkę nalóż do salaterki. Jako dekoracji użyj listków pietruszki.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA