Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 marz 2018 14:26
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – jak świętować?

Ile razy dziennie sięgasz po warzywa i owoce? Czy Twoja dieta składa się z odpowiedniej ilości produktów zbożowych? Dlaczego to takie istotne? „Wymienione produkty znajdują się w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, co oznacza, że są niezwykle istotne w naszej codziennej diecie, stanowiąc podstawę zdrowej, zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Co ważne – układ Piramidy sugeruje, że należy sięgać po nie częściej niż po nabiał oraz mięso”, opowiada Joanna Piekarska, żywieniowiec marki Knorr.

REKLAMA

Tę zasadę możemy stopniowo wprowadzać w życie, na początek świętując Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Zainspirujmy się jadłospisem złożonym z dań wegetariańskich. Poznajmy nowe przepisy na potrawy, które urozmaicą codzienne menu, a dodatkowo dostarczą organizmowi niezbędnych w diecie witamin i składników mineralnych.
Jak to się zaczęło?
Sama inicjatywa Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa zrodziła się w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, kiedy to grono aktywistów organizacji FARM (Farm Animal Rights Movement) postulowało o przestrzeganie praw zwierząt. Dziś głównym celem świętowania tego dnia jest uświadomienie społeczeństwom zalet i korzyści płynących z diety wegetariańskiej.
Jakie śniadanie, taki cały dzień!
O poranku postawmy na pożywny i pełnowartościowy posiłek, który doda nam energii do działania. Tradycyjnie kanapki? Ale jak to - bez szynki? Nic prostszego! Ilość możliwych kombinacji przyprawia o zawrót głowy! Kanapki z rukolą i z pastą z fasoli, z kozim serem i cukinią, a może z tofu i pieczonym bakłażanem? Idealną opcją na śniadanie jest także frittata, czyli tradycyjna włoska potrawa wykonana z masy jajecznej. Z wyglądu przypomina omlet, a jej uniwersalny smak pozwala na łączenie z wieloma składnikami. Czas na frittatę z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym. A może ze szpinakiem? A dla wszystkich łasuchów śniadanie na słodko – jaglanka z jabłkiem i orzechami włoskimi. Jedno jest pewne – podane propozycje zaspokoją apetyt na długo!


Frittata na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem warzyw i oscypka
Czas: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:

• 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• 20 g tłuszczu
• 5 pieczarek
• ½ czerwonej papryki
• ½ cukinii
• 1 biała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 20 g oscypka
• 1 garść rukoli
• 3 jajka
• 1 łyżka śmietany
• sól do smaku
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 4 ceramiczne foremki
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, a grzyby w ćwiartki. Posiekaj ząbki czosnku, a ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć czosnek oraz cebulę i zrumień. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i cukinię - składniki smaż przez chwilę. Przypraw danie Pieprzem czarnym z Wietnamu, by zyskało wyrazisty smak, i odstaw do wystudzenia.
3. Z pieczywa wytnij 4 kółka o średnicy dokładnie wielkości foremek. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez chwilę, a potem ułóż w naczyniach. Do każdego z nich nałóż garstkę rukoli.
4. Roztrzep jajka, połącz ze śmietaną oraz smażonymi warzywami i serem.
5. Danie przypraw. Wlej do naczyń do ¾ ich wysokości. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pozostaw ok. 5-7 minut, aż jajka się zetną. Serwuj na ciepło.
Przerwa na lunch!
Czy to w pracy, czy w szkole - nie może go zabraknąć! Czas na pożywny, pełnowartościowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu posiłek. Drugie śniadanie musi uzupełnić zapasy energetyczne w oczekiwaniu na obiad. Kolorowa sałatka z kaszą kuskus, a może z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami? Doskonały wybór, bo kasze to znakomita alternatywa dla makaronów i ziemniaków. To właśnie ten produkt pozwoli Ci stworzyć niebanalne i pożywne zestawy lunchowe. Do dzieła!
Sałatka z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów
Czas przygotowania: ½ godziny
Ilość osób: 4
Składniki:
• 150 g kaszy jaglanej
• 1 Sos sałatkowy grecki Knorr
• 8 suszonych pomidorów
• 10 czarnych oliwek
• ½ cebuli
• ½ pęczka natki pieruszki
• 3 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
• 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj kaszę według zaleceń producenta. Odstaw do wystudzenia.
2. Przyrządź pachnący, ziołowy sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj posiekane cebulę i natkę pietruszki.
3. Oliwki przekrój na pół, pomidory pokrój w paski i połącz wszystko z kaszą.
4. Do kaszy dodaj sos i starannie wymieszaj. Sałatkę nalóż do salaterki. Jako dekoracji użyj listków pietruszki.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA