REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Makowiec zwijany s. Anastazji

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 gru 2017 12:04
Makowiec zwijany s. Anastazji
Galicja dla Twojego Domu

Na zbliżające się Boże Narodzenie powstaną w nich wspaniałe wypieki takie jak na przykład tradycyjny sernik czy makowiec zwijany z bakaliami.

REKLAMA

Makowiec zwijany s. Anastazji

Ciasto
Składniki: 25 dag margaryny, 7 żółtek, 1 szklanka słodkiego mleka, 2-3 łyżki cukru kryształu, 1 kg mąki, 7 dag drożdży, szczypta soli.
Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami. W letnim mleku rozpuścić drożdże, z cukrem i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do utartego z żółtkami tłuszczu dodać mąkę z solą oraz podrośnięte drożdże. Ciasto krótko wyrabiać ręką. Do zbyt twardego można dodać jeszcze odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie makowe
Składniki: ½ kg maku, 5 białek, 20 dag cukru kryształu, 3-4 łyżki miodu, 10 dag rodzynek, 5 dag krojonych migdałów, 10 dag krojonych orzechów, 10 dag tłuszczu, 1 olejek migdałowy, szczypta soli.
Wykonanie: Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować ok. 15 min. Odcedzić na gęstym sicie, zemleć 3 razy. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mak, cukier, miód, bakalie, sól, olejek migdałowy, wymieszać i smażyć ok. 10 min, lekko ostudzić. Białka ubić, dodać do przestudzonego maku. Jeżeli mak jest za suchy, dodać odrobinę słodkiego mleka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, nałożyć nadzienie makowe. Ciasta zwinąć w rulon. Zawinąć w papier, zostawiając miejsce na wyrośnięcie; brzegi papieru założyć pod spód. Przed pieczeniem zawinięte w papier ciasto nakłóć patyczkiem. Piec 40-45 min w temp. 160-170 st. C. *

*Ciasta, torty i ciasteczka siostry Anastazji, S. Anastazja Pustelnik FDC, WAM, Kraków 2016 Str. 36




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA