Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla

  • Autor: ut
  • 30 kwi 2019 22:00
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
REKLAMA

Większość owoców morza nie grzeszy rozmiarem, stąd ryzyko, że wpadną do rozgrzanego węgla. By tego uniknąć, należy ułożyć je na specjalnych tackach lub przyrządzić kolorowe szaszłyki. Łatwo będzie nimi manewrować w czasie grillowania i wykładać na talerze.

Wybór owoców morza nadających się do grillowania jest naprawdę spory. Krewetki to świetny pomysł na zrobienie szybkiej przystawki – już po 5 minutach na ruszcie będą miękkie i gotowe do jedzenia. W ich towarzystwie z pewnością nie będziemy głodni. Ośmiorniczki wymagają od nas trochę więcej zaangażowania. Warto umieścić je w prostej marynacie czosnkowo-cytrynowej już dzień przed planowanym grillowaniem. Odwdzięczą się doskonałym smakiem i konsystencją! Delikatne mięso przegrzebków, znanych też jako muszle św. Jakuba, sprawi, że we własnym ogrodzie poczujemy się jak na wystawnym przyjęciu. W ich przypadku długa wykałaczka będzie niezbędna. Widzicie te charakterystyczne pierścienie? To muszą być kalmary! Im wystarczy znacznie krótsze namaczanie w marynacie. Celujmy w kilkanaście minut, maksymalnie do pół godziny. Zastanawiacie się, jakie dodatki będą najlepsze? Szef kuchni marki Knorr poleca sałatkę z kałamarnicą – idealne połączenie ziół, warzyw i owoców morza.

Sałatka z kałamarnicą

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

400 g pierścieni kałamarnicy
1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
200 g świeżej rukoli
100 g świeżych truskawek
1 świeże mango
1 cytryna
1 łyżeczka Kurkumy z Indii Knorr
15 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierścienie kałamarnicy zamarynuj w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr, Kurkumie z Indii Knorr oraz w oliwie z oliwek. Odstaw je na bok na czas przyrządzania sałatki.
Rukolę umyj i wrzuć do miski na sałatkę.
Umyj wszystkie owoce. Obierz ze skórki mango, a następnie oddziel od niego pestki i pokrój owoc w kostkę. Truskawki przekrój na pół. Całość dodaj do rukoli.
Pierścienie kałamarnicy smaż na grillu przez około 1-2 minuty.
Gotowe owoce morza dodaj do sałatki i skrop sokiem z cytryny. Danie najlepiej jest serwować od razu po przygotowaniu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA