Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla

  • Autor: ut
  • 30 kwi 2019 22:00
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla
Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla

Długi majowy weekend to znakomity pretekst do wzięcia kilku dni urlopu, by wreszcie odetchnąć i rozkoszować się wiosenną przyrodą. Nie ważne, czy planujemy spędzić go w mieście, czy na łonie natury – ciągnie nas na zewnątrz! Siedzenie w czterech ścianach nie wydaje się już atrakcyjne. Co chwilę pojawiają się nowe pomysły na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Podczas tych wszystkich atrakcji można solidnie zgłodnieć! Na szczęście majówka od przynajmniej kilku lat postrzegana jest jako początek sezonu grillowego. Rozgrzejmy ruszt, bo grillowane smakołyki czekają!

REKLAMA

Odpoczynek przy grillu w pewnym momencie stał się modą, która porwała tłumy. Aktualnie przeobraża się już w najprawdziwszą tradycję! Wystarczy trochę słońca, dobre towarzystwo, prosty ruszt i kilka porcji ulubionych przysmaków, by weekend stał się niezapomniany. Grillować można niemal wszystko – mięsa, ryby, warzywa i owoce morza. Nawet niewielki ruszt daje ogromne możliwości! Nie ograniczajmy się tylko do opiekanych kartofli i kiełbasy.

Soczyste mięso w plenerze

Słoneczne dni zachęcają do przenoszenia posiłków poza kuchnię. Imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi są coraz chętniej organizowane na działkach i w ogrodach. Po zimie większość z nas jest spragniona kontaktu z naturą. Będzie on jeszcze przyjemniejszy, gdy zaplanujemy znakomitą ucztę.

Trendy żywieniowe zmieniają się, ale jedno pozostaje pewne – wielu z nas nie wyobraża sobie grillowania bez kawałka mięsa. Na ruszcie królują kiełbaski i karkówka, coraz częściej pojawiają się również filety i skrzydełka z kurczaka. Wybór jest jednak znacznie większy! Warto próbować nowych przepisów z wołowiną, dziczyzną oraz baraniną. Miejmy nadzieję, że ten sezon grillowy będzie długi – do sprawdzenia jest mnóstwo znakomitych przepisów!

Zanim mięso wyląduje na grillu, należy je odpowiednio przygotować. Mowa o marynacie! Przyprawy dobierajmy wedle swoich upodobań. Może być łagodnie, może być ostro, może być bardzo ziołowo. Z pewnością będzie smacznie! Przygotowując pachnące mieszanki, nie zapominajmy o podstawie każdej dobrej marynaty – kwaśnym dodatku. Może być to ocet winny, sok z cytryny lub limonki, wino albo jogurt naturalny. Składniki te posiadają znakomite właściwości, dzięki którym mięso staje się kruche, a po przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Nie potrzeba żadnych efektów specjalnych! Soczyste, aromatyczne mięso nigdy nie wychodzi z mody. Przewidujemy, że w tym sezonie pierwsze miejsce kulinarnej listy przebojów zajmą steki wołowe w ziołach. Wypróbujcie koniecznie w czasie najbliższego garden party.

Steki wołowe w ziołach

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

800 g steków z polędwicy wołowej
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
3 łyżki Sosu Hellmann's Steak
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
1 posiekany ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Przygotuj mięso. Oczyść je, osusz papierowym ręcznikiem oraz podziel na cztery steki jednakowej wielkości.
Połącz ze sobą: Przyprawę do grilla Knorr, otartą skórkę z cytryny, czosnek, posiekane zioła, musztardę i oliwę z oliwek. Całość starannie wymieszaj.
Przyrządzoną marynatą posmatuj steki. Dookoła obwiąż je dodatkowo szerokim paskiem wykonanym z folii aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swój ładny kolor i formę. Odstaw zawinięte steki w chłodne miejsce na około pół godziny.
Następnie smaż steki na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas. Pamiętaj, by smarować mięso w trakcie grillowania resztą marynaty. Tak przygotowane danie serwuj z sosem do steków, ziemniakami z rusztu oraz ulubionymi warzywami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA