Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2018 10:03
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Knorr
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?
Majówka 2018 - co wrzucić na grilla?

Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!

REKLAMA

Mięso – tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu
Jak grill, to i mięso. Z pewnością dla wielu stanowią one nierozłączny duet. Jak co roku, tak i teraz, najczęściej grillowane będą rozmaite kiełbaski, karkówka czy boczek. Aż ślinka cieknie na samą myśl o skwierczących i soczystych specjałach! Jeśli mamy ochotę zaszaleć, grill sprzyja kulinarnym eksperymentom. Sekret tkwi w dodatkach. Nie ograniczajmy się tylko do klasycznych przypraw i sosów. Chrupiące grillowane skrzydełka zanurzmy na przykład w wiśniówce z miodem i cynamonem.

Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 16 skrzydełek z kurczaka
• 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• 150 ml wiśniówki
• 3 łyżki miodu
• 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
• ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
3. Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
4. Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.
Rybki czas!
Nie zapominajmy, że na ruszcie równie smacznie czują się ryby. Wypróbujmy przepis szefa kuchni Knorr na łososiowe dzwonki serwowane w towarzystwie egzotycznej salsy. Dajmy się skusić!

Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu
Czas przygotwania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 4 szwonka z łososia
• 2 łyżki Sos Hellmann's Chilli
• 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr - 1 łyżka
• 1 mango
• 1 granat
• pęczek świeżej kolendry
• skórka otarta z 1 cytryny
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
1. Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
3. Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.
Orientalnie, czyli na czasie!
Orient od dawien dawna jest źródłem inspiracji nie tylko w kulturze czy sztuce, ale też w kuchni. Z rodzimych przepisów Dalekiego Wschodu czerpiemy garściami. Nadszedł czas na grilla z azjatyckim twistem! Podczas zbliżającej się majówki przenieśmy swoje barbecue w odległe orientalne krainy. Na początku musimy zaopatrzyć się w sos sojowy oraz inne, równie osobliwe dodatki. Pędy bambusa, trawa cytrynowa, sake, mirin czy olej sezamowy – wymienia szef kuchni Knorr. Teraz czas sięganć po przepisy!:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA