REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Listopadowa gęś na Św. Marcina

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 lis 2016 08:00
Listopadowa gęś na Św. Marcina
Knorr
Listopadowa gęś na Św. Marcina
Listopadowa gęś na Św. Marcina
Listopadowa gęś na Św. Marcina

Jesienią gęsinę najlepiej przyrządzać z sezonowymi owocami, np. jabłkami. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą pokusić się o połączenie z jadalnymi kasztanami.

REKLAMA

Pieczona gęś:

Składniki:

• 3 kg gęsi
• Esencja do duszonego kurczaka Knorr
• 5 sztuk czerstwych bułek
• 150 g boczku
• 2 cebule
• jajko
• 200 g płatków migdałów
• 200 g namoczonych, obranych migdałów
• biały pieprz ¬ 1 łyżka
• sól ¬ 2 szczypty
• cukier ¬ 3 łyżeczki
• masło ¬ 3 łyżki
• smalec ¬ 50 gramów
• woda w miarę potrzeb
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wywar mięsny, następnie zagotuj w ¼ litra wody Esencję do duszonego kurczaka Knorr, która nada aromatu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
2. Bułki namocz, a boczek i cebulę drobno posiekaj. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Odciśnij bułki.
3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Odsączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Pieczona gęś najlepiej smakuje z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą. Taka propozycja na obiad pozwoli naszym bliskim poczuć się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.
Piotr Murawski poleca przepisy, które warto wypróbować podczas nadchodzącego dnia Św. Marcina:


Gęś duszona z jabłkami:
Składniki:
• 2 udka z gęsi
• łyżka smalcu
• 15 g przyprawy do kurczaka Knorr
• cebula
• 4 jabłka
• litr rosołu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
2. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
4. Podlej rosołem i duś do miękkości.
5. Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami:
Składniki:
• 2 kg gęsi
• Przyprawa do kurczaka Knorr
• 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
• 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki 
• 2 cebule
• 200 g jadalnych kasztanów
• 3 łyżki sznapsu ¬ wódki z gruszki
• 2 łyżki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
2. Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
3. Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr, która nada smaku i aromatu.
4. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
5. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA