REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Letnie wypieki – w owocowej odsłonie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 lip 2017 12:27
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Ciasto makowe z malinami
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie
Letnie wypieki – w owocowej odsłonie

Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, gruszki, jabłka… skarbów lata nie sposób wymienić. Kolorowe, soczyste, a przy tym… pyszne! Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na doskonałe ciasto z owocami.

REKLAMA

Truskawkowo – tortowo!
Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Tort truskawkowy z mascarpone
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
• cukier - 150 gramów
• jajka - 2 sztuki
• mąka - 120 gramów
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• serek mascarpone - 250 gramów
• śmietana 30% - 400 mililitrów
• cukier puder - 100 gramów
• żelatyna - 25 gramów
• truskawki - 800 gramów
• cukier puder - 50 gramów
• żelatyna - 25 gramów
Sposób przygotowania:
1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
3. Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.
Pianka lekka jak chmurka
Świeże owoce i czekolada to gotowy przepis na pyszne ciasto! Proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Czekoladowa pianka z owocami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Wystarczy ją mocno schłodzić i zaserwować naszym gościom jako dodatek do mrożonej kawy lub owocowej herbaty.

Czekoladowa pianka z owocami
Składniki:
• białka - 4 sztuki
• cukier – 0,5 szklanki
• Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
• biała czekolada - 50 gramów
• gorzka czekolada - 50 gramów
• żelatyna - 6 łyżeczek
• sok z cytryny - 1 łyżka
• maliny i borówki - 250 gramów
Sposób przygotowania:
1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
2. Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
5. Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA