REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Letnia zapiekanka w wersji fit

  • Autor: Urszula Tatur
  • 03 lip 2017 19:35
Letnia zapiekanka w wersji fit
Letnia zapiekanka w wersji fit
Letnia zapiekanka w wersji fit
Letnia zapiekanka w wersji fit

Letnia zapiekanka w wersji fit to propozycja, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki (2 porcje):

300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti (odsączamy z oleju)
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
1/3 małej cukinii
2–4 pomidory, np. śliwkowe
1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sera parmezan
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli, pieprz
1 łyżka oleju spod pomidorków

Wykonanie:

1.Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

2.Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.

3.Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.

4.Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.

5.Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.

6.Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

 

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA