REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Lekki tort dwa smaki ze świeżymi wiśniami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 cze 2017 21:13
Lekki tort dwa smaki ze świeżymi wiśniami
Dan Cake

Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w czerwcu i lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!

REKLAMA

Lekki tort dwa smaki ze świeżymi wiśniami
Składniki:
• świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
• Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
Masa mascarpone:
• serek mascarpone – 250 g
• śmietanka słodka 36% - 250 ml
• cukier puder – 2 łyżki
• laska wanilii – ½ sztuki
Masa czekoladowa:
• czekolada gorzka – 100 g
• czekolada mleczna – 100 g
• serek mascarpone – 250 g
• śmietana słodka 36% - 250 g
• cukier puder – 1 łyżka

Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Smacznego!

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA