REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Leczo idealne na jesienny stół

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 lis 2016 19:27
Leczo idealne na jesienny stół
Duszone ziemniaki z kukurydza w sosie leczo
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół
Leczo idealne na jesienny stół

„Ochota na ostrzejsze i bardziej kaloryczne jedzenie to naturalny głos naszego organizmu, który w trakcie chłodniejszej pory domaga się potrzebnych składników do wzmocnienia i walki z drobnoustrojami. Leczo nadaje się do tego znakomicie. Papryka bowiem posiada ogromne pokłady witaminy C, ważnego oręża w walce o uniknięcie przeziębienia”, tłumaczy żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

REKLAMA

Z mięsem
Na pyszną potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na kiełbasę. Możemy też zastąpić je boczkiem.
Szybkie leczo z kiełbasą:
Składniki:
• 500 g ulubionej kiełbasy ¬
• Fix Leczo Knorr ¬
• żółta papryka
• czerwona papryka ¬
• cebula ¬
• 3 łyżki oleju
• szklanka wody

Sposób przygotowania:
1. Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Pokrój w kostkę warzywa i dodaj do kiełbasy, smażąc wszystko przez chwilę.
2. Fix Knorr , który nada smak, wymieszaj w szklance zimnej wody i dodaj do potrawy.
3. Całość gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego.

Leczo z boczkiem i pomidorami:
Składniki:
• 1 kg cukinii
• Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
• Przyprawa w płynie Delikat Knorr
• 50 dag cebuli
• 50 dag wędzonego boczku
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 6 sztuk świeżych listków bazylii
• 3 łyżki pieprzu
• oliwa z oliwek
• 2 pomidory
• 0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
3. Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.
4. Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie ¬ pokrój w grubą kostkę.
5. Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, dzięki czemu wywar będzie miał wyśmienity smak.
6. Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.
7. Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodaj bazylię, a dla smaku dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Czosnek dobry na wszystko i do wszystkiego? Zwolenników takiej teorii z pewnością nie brakuje. Na pewno znakomicie odnajdzie się w towarzystwie kolorowych papryk i kiełbasy:

Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem:
Składniki:
• kiełbasa ¬
• 2 cebule
• Fix Leczo Knorr ¬
• papryka czerwona ¬
• papryka zielona ¬
• papryka żółta ¬
• olej do smażenia
• 1 opakowanie pomidorów z puszki ¬
• łyżeczka ostrej papryki ¬
• 1 łyżeczka słodkiej papryki ¬
• ząbki czosnku ¬
• szklanka wody ¬
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.
2. W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.
3. Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.
4. Fix Knorr, który nada aromatu, wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA