Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Lato w kolorze granatowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 sie 2017 12:46
Lato w kolorze granatowym
Thermomix
Lato w kolorze granatowym
Lato w kolorze granatowym
Lato w kolorze granatowym

Letnia kuchnia jest pełna kolorów. Początek lata to radosna czerwień i róż pod znakiem truskawek, malin i arbuzów. Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

REKLAMA

Na kobiece bóle i piękną cerę
Jeżyna znana też jako ożyna, czy ostrężyna wykorzystywana była już przez starożytnych Greków, którzy by wzmocnić dziąsła płukali sokiem z jeżyn jamę ustną, stosowali je również jako barwnik do włosów. Dziś wiemy, że obok działania antynowotworowego i wspomagania układu krążenia, jeżyny złagodzą też objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) czy charakterystyczne dla okresu przekwitania uderzenia gorąca. To za sprawą naturalnych estrogenów roślinnych, które działają podobnie jak żeńskie hormony.

Ze wszystkich owoców leśnych jeżyny mają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nie bez powodu są składnikiem wielu kosmetyków, głównie maseczek opóźniających procesy starzenia - chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspieszają syntezę kolagenu.

Jeżyny możemy jeść na surowo, mogą być też składnikiem ciekawych, wakacyjnych drinków jak np. niezwykle eleganckiego, jeżynowego daiquiri. Przepis znajdziemy w kolekcji „Party. Kolorowe drinki i koktajle” dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, z którą 4 jeżynowe drinki przygotujemy w zaledwie 10 minut! Jeżyny to także idealny półprodukt do letnich konfitur. Ciekawie smakują np. w towarzystwie jabłek i dodatku imbiru. Z urządzeniem Thermomix® kilka słoiczków jeżynowej konfitury przygotujemy w nieco ponad godzinę (przepis poniżej).

Kuzynka jarzębiny dla pracujących przed komputerem
Innym popularnym owocem o granatowej barwie jest aronia. Znana już od ponad 300 lat, nazywana kuzynką jarzębiny bogata jest w szereg składników mineralnych – miedź, wapń, jod czy żelazo. Owoce aronii wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych i tym samym spowalniają rozwój jaskry czy zaćmy. Polecane są też tym, którzy wiele godzin spędzają przed komputerem – wspomagają regenerację narządu wzroku i niwelują skutki promieniowania monitorów.

Świeże owoce aronii są cierpkie i raczej nie nadają się do jedzenia na surowo. Obok przetworzenia ich na soki, najlepiej jest wysuszyć owoce – zimną będą idealnym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty. Aronia jest też świetnym składnikiem wytrawnych konfitur pasujących np. do mięs.

Postrach dla grzybów, zbawienie dla żołądka
Obok jeżyny i aronii do grona granatowych bohaterów lata zaliczamy też jagody. W dawnych czasach stosowane były głównie w leczeniu szkorbutu i infekcjach moczowych. Dziś dzięki zawartości garbników, witaminy C i soli mineralnych, jagody doceniane są szczególnie za działanie bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) – używane są zatruciach pokarmowych (działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą nudności, uszczelniają ściany naczyń włosowatych przez co przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego).

Jagody nie bez powodu nazywane są też roślinną insuliną – regulują poziom cukru we krwi. A zawarte w nich substancje dodatkowo wzmacniają naczynia włosowate i czynią je mniej przepuszczalnymi dla cholesterolu.
Kiedy myślimy jagody w menu obiadowym przed oczami mamy od razu pierogi. Ich przygotowanie może być banalnie proste. W dostępnej na Cookidoo® kolekcji „Kuchnia polska. Edycja II” znajdziemy przepis na ciasto do pierogów, które nie może się nie udać, a także na pyszny farsz jagodowo-serowy. Jagody w wersji deserowej? Żaden problem – z urządzeniem Thermomix® i kolekcją „Tarty i quiche. Słodkie i wytrwane” przygotujemy pyszną tartę z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami – w sam raz do kawy na letnie popołudnie na tarasie.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA