Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Lato na talerzu w orientalnej odsłonie według Oli Nguyen

  • Autor: ut
  • 24 cze 2019 10:03
Lato na talerzu w orientalnej odsłonie według Oli Nguyen
Lato na talerzu w orientalnej odsłonie według Oli Nguyen. Fot. Samsung

Letnie temperatury nie sprzyjają spędzaniu długich godzin w kuchni. Gdy słupek rtęci skacze powyżej 25 stopni, szukamy pomysłów na proste, szybkie i lekkie dania, które będą doskonale smakować jedzone na tarasie lub w ogrodzie. Latem chętnie korzystamy także z sezonowych warzyw i preferujemy orzeźwiające smaki. Gdy znudzi nam się tradycyjny chłodnik z botwinki, hiszpańskie gazpacho, czy sałatki w różnych odsłonach, warto sięgnąć po inspiracje z kuchni świata.

REKLAMA

Ola Nguyen, zwyciężczyni 7 edycji jednego z najpopularniejszych kulinarnych show, przygotowała autorski przepis na oryginalne letnie danie, które doskonale sprawdzi się w roli przystawki, jak i pełnowartościowego lunchu. Chrupiąca ciecierzyca i zrumieniony kalafior na cytrynowym jogurcie to smak, który uzależnia. W propozycji Oli odnajdziemy bogactwo smaków i aromatów, które gwarantują orientalne przyprawy. Lekkość potrawy podkreśla natomiast prosta sałatka z selera naciowego. To danie właściwie przyrządza się samo.

 

 

 

Pieczona ciecierzyca na cytrynowym jogurcie

 

Składniki:

500 g ciecierzycy konserwowej

pół główki kalafiora

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżki ziaren kolendry

pół łyżki mielonego kminu rzymskiego

pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego/kolorowego pieprzu

5 łyżek oliwy extra virgin

200 g jogurtu greckiego

drobno starta skórka z 1 cytryny

4 łyżki soku z cytryny

3 młode łodygi selera naciowego

1 papryka habanero lub pepperoni

mała garść natki pietruszki

3 łyżki sezamu

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 205 C (termoobieg). Kalafiora dzielimy na duże różyczki i kroimy je na ćwiartki. Czosnek drobno szatkujemy. W dużej misce mieszamy odsączoną ciecierzycę, kalafiora, 3 łyżki oliwy, paprykę słodką, ziarna kolendry, kminu, świeżo mielony pieprz i pół łyżeczki soli. Rozkładamy zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po 10 minutach należy przemieszać warzywa.

Selera i paprykę kroimy w cienkie kawałki. Siekamy drobno pietruszkę. Pokrojone warzywa i zioła mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, startą skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz opcjonalnie odrobiną sezamu.

Jogurt mieszamy ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny. Wykładamy go na talerze, a na górze układamy upieczoną ciecierzycę z kalafiorem, obok sałatkę. Całość polewamy oliwą z oliwek.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA