REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 wrz 2017 12:06
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim fot.123rf.
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Świeże zioła można wykorzystać dla wzmocnienia smaku oraz dekoracji dowolnych dań. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

REKLAMA

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
• 200 g świeżych kurek
• 1 łyżka masła
• 200 g serka topionego
• 100 ml słodkiej śmietanki
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
• 100 g gotowego ciasta francuskiego
• pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:
Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA