Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały

  • Autor: Urszula Tatur
  • 20 sie 2018 10:48
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały

Fala tropikalnych upałów stanowi nie tyle miłą letnią niespodziankę, ile zupełne zaskoczenie, z którym nie każdy wie, jak sobie poradzić. W myśl zasady, że najlepiej chłodzić się od środka, warto prześledzić sposoby na orzeźwienie z najgorętszych rejonów świata. Mieszkańcy Indii, Meksyku, Mroko, Turcji, a nawet Tybetu, przyzwyczajeni do wysokich temperatur, potrafią sobie też doskonale z nimi radzić, dzięki spożywanym posiłkom i napojom.

REKLAMA

Szklanka zimnej wody czy wentylator mogą przynieść w czasie upałów ulgę, niemniej jedynie na chwilę. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, odpowiednio kształtując dietę możemy sprawić, że nasz organizm sam włączy mechanizm chłodzenia, co przyniesie nam ukojenie w najbardziej gorące dni. Co możemy zjeść, by poczuć się bardziej rześko?

Jak skutecznie ugasić pragnienie?
Gdy słupek rtęci niebezpiecznie rośnie o wiele chętniej sięgamy po napoje, a nasz apetyt na solidne porcje obiadowe znacznie maleje. Aby jednocześnie ugasić pragnienie, uchronić się przed odwodnieniem, jak i dostarczyć organizmowi składników odżywczych warto skosztować bardziej treściwych propozycji niż szklanka wody z cytryną. Pochodzącym z Turcji i Bałkanów napojem doskonałym na upały jest ajran – stworzony na bazie kefiru, wody i soli. Receptura może zostać opcjonalnie wzbogacona pieprzem, miętą czy czosnkiem. Wspaniale chłodzi oraz gasi pragnienie, a dzięki obecności soli pozwala na dłużej zatrzymać wodę w organizmie. Ponadto stanowi wyśmienity dodatek do bardzo pikantnych dań, łagodząc wrażenie pieczenia. Innym nieco bardziej wyrafinowanym napojem jest herbata w wersji tybetańskiej. Kluczowym dodatkiem w tym wypadku jest… łyżeczka masła. Sól w połączeniu z dużą dawką tłuszczu to sprawdzone źródło energii, szczególnie wśród mieszkańców wysokogórskich krain. Doskonale znanym na świecie napojem chętnie konsumowanym w upalne dni jest także lassi. Tradycyjny indyjski napój przygotowany z jogurtu wody i dowolnych dodatków zazwyczaj utożsamiany jest z owocami mango. Choć w oryginalnej, indyjskiej recepturze, składniki powinny być w zasadzie tylko i wyłącznie wytrawne, o tyle kultowe mango lassi stanowi najprawdopodobniej najsmakowitszy i najskuteczniejszy sposób na ugaszenie pragnienia w bardzo gorące dni. Lżejszy napój proponują Marokańczycy, gdzie w podzwrotnikowym i bardzo suchym klimacie, pomimo wysokich temperatur, zwykło się pić mocną, gorącą herbatę miętową z cukrem – sycącą i orzeźwiającą zarazem

Pikantne remedium na upał
Nie samymi napojami jednak człowiek żyje. Mniejszy apetyt nie oznacza wcale, że możemy drastycznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Idealnym wyborem kulinarnym na upalne dni stanie się kuchnia meksykańska. O oryginalności tamtejszych specjałów decyduje wyjątkowe połączenie produktów popularnych w Ameryce Środkowej przed czasami kolonizacji ze składnikami, które przybyły do Meksyku wraz z Hiszpanami. Choć słyną one z bardzo ostrych smaków, wbrew pozorom mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie w gorące dni. Wybierając zamiast zimnych lodów ostrą w smaku tortillę czy burrito pobudzimy naturalny proces termoregulacji, który pozwoli nam lepiej znieść najgorętsze dni. – Pikantne przyprawy najlepiej smakują w towarzystwie składników, które nieco neutralizują ich silne działanie. Najczęściej wybieranym uzupełnieniem podawanych na ciepło dań jest żółty ser, który załagodzi uczucie pieczenia po zjedzeniu bardzo pikantnych specjałów – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Oczywiście oryginalne dania kuchni meksykańskiej powinny być przygotowane z użyciem wywodzących się z tamtych rejonów serów, niemniej bardzo wiele z nich ma swoje odpowiedniki wśród gatunków europejskich. I tak, idealne do dań zapiekanych gatunki Chihuahua i Cotija można zastąpić Goudą lub serem Edamskim, które ucieramy na drobnych oczkach.
Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem w upalne dni warto pamiętać, by ważną rolę w menu odgrywały też świeże warzywa i owoce, które zawierają dużo wody oraz witamin, soli mineralnych i mikroelementów niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA