Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 maj 2019 20:05
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!
Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!

Kto choć raz w życiu nie marzył o podróży do dalekich Indii? W końcu to kraj roztańczonych, niczym w filmach Bollywood, kolorowych festiwali, wielobarwnych targów pełnych głośnych, energicznych ludzi, ale też kraj kontrastów, gdzie bogactwo przeplata się z ogromną biedą. Taka sama jest też indyjska kuchnia – różnorodna, kolorowa i pełna radości. I wcale nie taka trudna do przygotowania w domowym zaciszu. Przekonajcie się sami!

REKLAMA

Trudno jest mówić o jednej „kuchni indyjskiej” – w każdym regionie znajdziemy coś innego. W daniach z północy nie brakuje mięsa, szczególnie kurczaka tandoori z glinianego pieca, serwowanego głównie z chlebem. Na południu Indii jada się więcej owoców i warzyw, do których głównym dodatkiem jest ryż z dużą ilością chili i curry. Z kolei na zachodzie, dzięki dostępowi do wybrzeża, menu obfituje w ryby, owoce morza i skorupiaki, zaś na wschodzie kuchnia nie jest już tak ostra, a do potraw dodaje się orzechy. To co jednak łączy wszystkie regiony to bogactwo przypraw – curry, kuminu, kurkumy, imbiru, kardamonu, czy specjalnej mieszanki zwanej Garam Masala. Dzięki nim i sprawdzonym przepisom można bez dalekich podróży przemycić nieco egzotycznej kuchni indyjskiej w codziennym menu.

Kęs egzotyki
Przygody z kuchnią indyjską wcale nie musimy zaczynać od złożonych dań głównych. Świetną opcją, na przykład na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, będą indyjskie przystawki. Najpopularniejsze to samosy – smażone na głębokim oleju, trójkątne pierożki, z nadzieniem z groszku i ziemniaków. Kolejne to pakoras, czyli warzywa panierowane w mące z ciecierzycy i podobnie jak samosy, smażone na głębokim oleju. Nieco lżejszą, ale pozostającą w klimacie indyjskim przekąską, będą słynne chlebki naan, które wyśmienicie smakują z pastą kokosową, cebulą i kolendrą lub bakłażanami burtha z czosnkiem i kuminem. Brzmi jak skomplikowane potrawy? Nic bardziej mylnego – przepisy zarówno na samosy jak i chlebki naan oraz dodatki do nich zawiera nowa kolekcja przepisów na Thermomix® „Kuchnia indyjska. Przystawki i przekąski”. Nieco bardziej treściwą przekąską będzie z kolei curry z serem paneer. Paneer to rodzaj domowego twarogu, który w daniach wegetariańskich z powodzeniem zastępuje mięso. Ten przysmak także możemy wykonać samodzielnie w domu dzięki przepisowi zawartemu w kolekcji.

Słodycz totalna, czyli rzecz o indyjskich deserach
Niezależnie od tego na jaki indyjski deser postawimy, jedno jest pewne – będzie niesłychanie słodko! Podstawą deserów kuchni tego regionu świata jest bowiem cukier oraz różne syropy, a wiele przysmaków jest dodatkowo smażonych na głębokim tłuszczu. Tak jest chociażby w przypadku Gulab Jamun – smażonych kulek na bazie masy mlecznej, zatopionych w słodkim syropie, często z dodatkiem wody różanej i przypraw, takich jak kardamon, szafran czy pistacje. Inna, równie słodka propozycja deserowa to Gajar Ka Halwa – indyjski pudding ze startej drobno marchewki, mleka i orzechów, wywodzący się z terenów Pendżabu. Wśród słodkich, indyjskich puddingów na uwagę zasługuje też Kheer na bazie ryżu z dodatkiem kardamonu. Jeśli mówimy o deserach to warto też wspomnieć o najsłynniejszym indyjskim napoju, czyli herbacie chai masala. W języku hindi chai masala oznacza „herbata przyprawiona” i tak właśnie jest! W gęstym, herbacianym naparze z dodatkiem mleka czuć bowiem całą korzenną symfonię – kardamon, cynamon, imbir, a nawet pieprz.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA