Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem

  • Autor: ut
  • 04 lut 2019 10:20
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem
Kuchnia szyta na miarę, czyli jak projektować z sensem

O różnych obliczach kuchni, funkcjonalnych rozwiązaniach i aktualnych trendach, a także o tym, jak projektować i wyposażać kuchnie z sensem dyskutowali producenci i architekci wnętrz drugiego dnia 4 Design Days.

REKLAMA

Punktem wyjścia do rozmowy była próba określenia najistotniejszej dziś roli kuchni. – Dla Polaków kuchnia jest zdecydowanie centrum domu. Na urządzenie i wyposażenie tego wnętrza klienci są w stanie przeznaczyć duży budżet, nawet kosztem innych pomieszczeń – stwierdziła Natalia Juszczyk, architektka pracowni Xicorra. Wielu klientów – niezależnie od tego jaki mają styl życia, czy mieszkają sami, czy z rodziną, a także jakim dysponują budżetem – zaczyna urządzanie mieszkania albo domu właśnie od kuchni. Jest to dla nich miejsce priorytetowe - mówiła.

Przestrzeń kuchni staje się coraz bardziej wielofunkcyjna. Paneliści zwracali uwagę na fakt, że kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki. To również miejsce spotkań w gronie rodziny czy znajomych, a nierzadko także przestrzeń do pracy czy relaksu. Kuchnia coraz częściej ma też obecnie charakter reprezentacyjny, szczególnie jej otwarta forma staje się niejako „przedłużeniem salonu”. Stąd nacisk na design. Wyposażenie kuchni powinno odpowiadać aktualnym wnętrzarskim trendom, by komponować się z wystrojem innych pomieszczeń. Jednocześnie musi też spełniać swoje funkcje, gwarantując komfort przygotowywania i spożywania posiłków, często w gronie rodziny czy znajomych. - Nie możemy dziś patrzeć na kuchnię tylko z jednej perspektywy - uważa Michał Łój, Product Design Manager w firmie Deante. - Dobry projekt musi dziś uwzględniać wszystkie jej aspekty i oblicza. Powinniśmy patrzeć na kuchnię jednocześnie jako serce domu, profesjonalne laboratorium i miejsce kulinarnych eksperymentów, a także jako przestrzeń reprezentacyjną - wizytówkę domu. Musi być i ładnie, i funkcjonalnie. Dlatego jako producent staramy się łączyć funkcjonalność z atrakcyjnym wzornictwem.

Jakub Parcheta, prezes zarządu LCF Kuchnie Sp. z o.o. zwracał z kolei uwagę na potrzebę łączenia klasyki i nowoczesności w kuchni. - To najlepszy sposób na stworzenie ponadczasowego wnętrza - podkreślał, a jako przykład wskazywał produkty marki Lacanche. Tradycyjna, znana od lat forma kuchni - rozumianej jako urządzenie służące przygotowywaniu posiłków - może być gwiazdą naszej przestrzeni. Jednocześnie klasyczna, znana od połowy XIX wieku forma kryje nowoczesne, w pełni funkcjonalne wnętrze, które odpowiada na współczesne potrzeby użytkowników. Możliwość konfigurowania kolorów, detali i wykończeń, pozwala stworzyć kuchnię „szytą na miarę” - mówił.

Uczestnicy dyskusji zgodnie podkreślali, że dobry projekt kuchni musi być dostosowany do konkretnych potrzeb użytkowników. - Kuchnia singla zdecydowanie będzie się różnić od kuchni, z której korzysta rodzina. Ilość i rozmieszczenie szafek oraz kuchennych sprzętów powinny zawsze odpowiadać potrzebom i zwyczajom domowników – mówił Mariusz Sieradzki. Dobry projekt musi też brać pod uwagę przestrzeń, jaką dysponujemy, a ta jest tym cenniejsza, im mniej mamy jej do dyspozycji. Tutaj właśnie z pomocą przychodzą rozwiązania systemowe, które - choć niewidoczne, bo ukryte wewnątrz szafek - znacznie ułatwiają przechowywanie. Przykładem może być wąskie cargo, które możemy dołożyć z boku tradycyjnej szafki, co pozwoli nam zagospodarować 15-20 cm, jakie czasem pozostają i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić – dodał. Zgodziła się z nim Natalia Juszczyk, przytaczając przykłady konkretnych projektów kuchni, w których szafki typu cargo pozwoliły idealnie wypełnić przestrzeń. Zwróciła przy tym uwagę na wspólny element, łączący i wyróżniający dobry projekt kuchni: odpowiedniej wielkości blat roboczy: Niezależnie od tego, czy projektujemy kuchnię dla singla czy dla rodziny, czy jest to pomieszczenie w kawalerce, aneks, czy duża otwarta przestrzeń w domu jednorodzinnym, zawsze staramy się "wycisnąć" jak największą ilość blatu roboczego, aby umożliwić komfortowe korzystanie użytkownikom.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA