Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 kwi 2017 10:44
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Vileda
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać
Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać

Nieskazitelna na pierwszy rzut oka kuchnia w rzeczywistości skrywa wiele tajemnic. Tłuszcz na okapie, kamień na kranie i przypalona płyta grzewcza to zaledwie początek. Pobieżne sprzątanie sprawdzi się na co dzień, niemniej raz na jakiś czas niezbędne jest przywrócenie blasku nawet najtrudniejszym do wyczyszczenia miejscom. Jak uporać się z największymi wyzwaniami na liście gruntownych porządków kuchennych?

REKLAMA

Higiena w kuchni to podstawa. Dlatego też im więcej ściereczek, gąbek i płynów mamy pod ręką, tym lepiej. Porządek jest ponadto niezwykle istotny w przypadku tych kuchni, które są integralną częścią salonu. Wtedy też przestrzeń kuchenna powinna stanowić dopełnienie wystroju, a nie przyczyniać się do zaburzenia estetyki domowych wnętrz. Co począć zatem z miejscami, które za wszelką cenę stronią od czystości i nieustannie niweczą nasz trud?

1. Okap czysty na wskroś
Zdecydowanym liderem w kategorii najbardziej czasochłonnych w czyszczeniu i jednocześnie najbardziej zabrudzonych miejsc w kuchni jest okap. I nie chodzi oczywiście o samą obudowę, którą wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem. W tym przypadku najważniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu, czyli pochłaniane opary, kurz i tłuszcz, osadzające się w jego wnętrzu. Jak zatem czyścić okap szybko i skutecznie? Odpowiednia taktyka uchroni nas od wielogodzinnego moczenia kratek w misce z detergentem. - Na początku zdejmujemy kratkę i oceniamy poziom zabrudzeń. Jeśli jest bardzo źle, czyścimy za pomocą szorstkiej, ale nie rysującej gąbki (np. Pur Active) i roztworu wody z octem (1:1). Jeśli kratka wygląda całkiem przyzwoicie wystarczy ściereczka z mikrofibry (np. Actifibre) nasączona olejem. Olej rozpuści tłusty nalot, a zarazem zadba o połysk metalowych części. Niezawodne okażą się również ściereczki na rolce (np. Light&Soft), które zbiorą nadmiar wody oraz pomogą wypolerować powierzchnię okapu – podpowiada Magdalena Jaklewicz, ekspert firmy Vileda.

2. Zlew niekoniecznie z kamienia
Kamienne zlewy mają swój urok, niemniej rzecz ma się zupełnie inaczej w przypadku zlewów kamieniem pokrytych. Wapienny nalot to bez wątpienia zmora armatury oraz powierzchni aluminiowych. Jak szybko usunąć kamień bez konieczności intensywnego szorowania i ryzyka zarysowania zlewu? Z pomocą przyjdą nam nowe technologie. Oczywiście można skorzystać z tradycyjnych rozwiązań, jak gąbka i mleczko czyszczące, lecz istnieją prostsze sposoby. Dwustronne ściereczki do armatury (np. Anti Kalk) skutecznie i delikatnie oraz bez detergentów usuwają wapienny osad. Ten niewielki gadżet sprawi, że kamień już nigdy na dłużej nie zagości tak na kranie, jak i w zlewie.

3. Płyta grzewcza bez skwarków
Zdarzają się sytuacje, kiedy nawet szybkość reakcji na niewiele się zda. Jedną z nich jest moment, w którym zawartość garnka wykipi na gorącą kuchenkę. Gdy na ratunek jest już za późno, najlepiej darować sobie wielokrotne wycieranie w trakcie gotowania i poczekać z czyszczeniem aż płyta ostygnie. – Tu również sprawdzi się niezawodny ocet oraz funkcjonalny, dwustronny zmywak Inox Clean&Protect przeznaczony do stali nierdzewnej, oraz delikatnych powierzchni, również tych ceramicznych. Odpowiednio dobrany zmywak zapewni bezpieczeństwo przed zarysowaniem oraz skuteczność w czyszczeniu. Mocno przypaloną płytę najlepiej jest na kilka minut przykryć ściereczką nasączoną roztworem i dopiero później przejść do szorowania. Bezwzględnie wykluczyć należy opcję zdrapywania przypalonej żywności nożem lub innym ostrym przedmiotem, co bardzo szybko może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, niszcząc płytę na dobre. Lustrzany blask uzyskamy używając od czasu do czasu płynu do mycia płyt ceramicznych i indukcyjnych – radzi ekspert Viledy.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA