REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchenny przybornik na jesień

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 wrz 2016 08:46
Kuchenny przybornik na jesień
Fot. Knorr.
Kuchenny przybornik na jesień
Kuchenny przybornik na jesień
Kuchenny przybornik na jesień
Kuchenny przybornik na jesień
Kuchenny przybornik na jesień
Kuchenny przybornik na jesień

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań.

REKLAMA

Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.

Grzybowa potrawka
Składniki:
- prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opak.
- szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
- ząbek czosnku - 4 szt.
- śmietana 30 % - 500 ml
- świeży rozmaryn - 1 szt.
- świeży tymianek - 1 szt.
- świeża szałwia - 30 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czarny pieprz - 5 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak
długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
2. Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana
zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
3. Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.


Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Składniki:
- karkówka - 600 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) - 8 szt.
- rozmaryn świeży gałązka - 1 szt.
- olej - 2 łyżki
1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
2. Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
3. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA