Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 wrz 2017 12:09
Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka
Thermomix
Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka
Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka
Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!

REKLAMA

Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki.

Bogactwo witamin, błonnika i dobry humor
Dobroczynne właściwości śliwek znają i uznają nie tylko zwolennicy naturalnych wspomagaczy zdrowia i odporności, ale też lekarze i farmaceuci. Nie bez powodu wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków np. przeciw zaparciom. Dzięki bogactwu witamin z grupy B śliwki od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości potasu regulują ciśnienie. Jako jedne z niewielu owoców zawierają też bor, który zapobiega osteoporozie. Śliwki mają też zbawienny wpływ na naszą skórę – szczególnie powinny zaprzyjaźnić się z nimi osoby z cerą naczynkową. Zawarta w tych fioletowych owocach witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i zapobiega uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na cienkiej skórze twarzy.

Śliwki, szczególnie suszone, to największy sprzymierzeniec liczących kalorie. Owoce w tej formie posiadają właściwości przeczyszczające usprawniające pracę jelit, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku i zapewniają na długo uczucie sytości. Uważajmy jednak! Suszone śliwki są kaloryczne – 100 g to ponad 260 kalorii.

Smaki dzieciństwa i przedłużenie złotej jesieni
Delikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej! Jego przygotowanie z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® jest niezwykle proste. Przepis na ciasto śliwkowe z polewą bezową dostępny jest na platformie Cookidoo®, a dzięki połączeniu za pomocą dodatku Cook-Key® przygotujemy je krok po kroku. Thermomix® wyręczy nas w tych najbardziej żmudnych etapach – ciasto wyrobi dokładnie w 40 sekund, a pianę na bezową polewę ubije w niewiele ponad 3 minuty!


Śliwki to, obok truskawek czy wiśni, najpopularniejsze owocowe bazy dla pysznych dżemów i konfitur. Z dostępną na platformie Cookidoo® kolekcją „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła” przygotujemy pyszne powidła śliwkowo-czekoladowe, które w zimie z powodzeniem zastąpią gotowe czekoladowe kremy do kanapek i przywołają wspomnienie końcówki lata i wczesnej jesieni. Podobnie z resztą jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, na które przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Smoothie z mrożonych owoców”.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA