Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 gru 2016 19:55
Król wigilijnego stołu w wersji na słodko
Fot. Thermomix

Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

REKLAMA

Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi, może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix® - Cooidoo® .

 

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
· 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
· 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
· ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
· 900 g wody
· 2 liście laurowe, suszone
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
· 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
· 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
· 3 łyżeczki żelatyny w proszku
· 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 1½ łyżeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.
2 Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela
angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę,
pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).
3 Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki,
odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.
4 Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
5 Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij
(15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).
6 Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier,
podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).
7 Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym
wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do
lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.
8 Podawaj na zimno.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
Jeśli jednak nie mamy urządzenia Thermomix®, karpia na słodko w galarecie możesz przygotować, wprowadzając drobne modyfikację w przepisie. Dzwonki karpia przypraw jak w przepisie powyżej. W dolnej części wybranego naczynia do gotowania na parze wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz, na górnej części naczynia wyłóż zamarynowane dzwonki karpia i paruj ok. 20 minut. W osobnym garnku ugotuj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Kiedy karp będzie gotowy, z pozostałego w dolnej części urządzenia do parowania wywaru usuń liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zblenduj ugotowane wcześniej warzywa i przenieś do garnka. Dodaj wywar, żelatynę sok z cytryny i cukier, podgrzewaj ok. 5 minut. Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, odstaw do lodówki aż galaretka stężeje.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA