Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 marz 2017 19:58
Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym
Index Food

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia to prosty pomysł na szybką przystawkę.

REKLAMA

Składniki :

- 0,8-1kg małych, buraków
- pół główki czosnku
- 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
- 1/3 opakowania włoszczyzny
- małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
- sól morska do doprawienia
- śmietana gęsta,
- świeży tymianek - opakowanie świeżych malin - Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

 

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA