REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Korzenny smak jesieni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 lis 2017 10:00
Korzenny smak jesieni
Thermomix
Korzenny smak jesieni
Korzenny smak jesieni
Korzenny smak jesieni
Korzenny smak jesieni

Późną jesienią orzeźwiające, lekkie i kwaskowate smaki w kuchni ustępują miejsca tym bardziej wyrazistym, aromatycznym. Ich podstawę stanowią przyprawy korzenne, których właściwości zdrowotne i przede wszystkim rozgrzewające doceniamy najbardziej w chłodne, deszczowe dni. Jak dobrze wykorzystać je w naszej jesiennej kuchni?

REKLAMA

Korzenne przyprawy pasują do słodkich wypieków, nadadzą niepowtarzalny smak jesiennym napojom i podkreślą smak wytrawnych przekąsek. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Aromatyczna mikstura w jedną chwilę
Rozgrzewający cynamon, przyspieszające metabolizm goździki, kojąca nerwy wanilia, czy imbir o właściwościach przeciwzapalnych –wszystkie te aromatyczne przyprawy możemy śmiało włączyć do naszej jesiennej kuchni. Najbardziej bogaty i najciekawszy smak uzyskamy z połączenia ich wszystkich w aromatyczną przyprawę korzenną. Na rynku dostępne są różne przyprawy korzenne, ale pewność, że trafimy z rozgrzewającą mieszanką w nasze kubki smakowe możemy mieć tylko wtedy, gdy przygotujemy ją sami. Z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® TM5 zajmie nam to zaledwie 90 sekund! To za sprawą wbudowanej w TM5 funkcji mielenia, mocnemu silnikowi i niezwykle ostrym nożom. Wystarczy, że do naczynia miksującego włożymy 40 g kory cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 5 g gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 goździków, 25 wyłuskanych nasion kardamonu, ziarenka z 1 gwiazdki anyżu i 20 ziarenek czarnego pieprzu i przez 90 sekund będziemy je mielić na najwyższych obrotach, a uzyskamy aromatyczną przyprawę korzenną.

Korzenne słodkości
Przyprawy korzenne kojarzą nam się zwykle ze świątecznymi wypiekami i deserami. I faktycznie, klasyczny piernik ze śliwkową konfiturą, czy urocze korzenne ciasteczka w ciekawych kształtach to doskonały deser. Korzenne przyprawy świetnie komponować się będą także z sernikiem. W dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe” znajdziemy np. ciekawy przepis na sernik kajmakowy na korzennym spodzie. Nieco lżejszą, ale równie aromatyczną propozycją deserową będzie słynny crème brûlée w korzennym wydaniu, który przygotujemy w urządzeniu Thermomix® TM5 z kolekcji „Kuchnia śródziemnomorska”.

Rozgrzewające napoje
Korzenne przyprawy to także świetny składnik jesiennych napojów, które dodadzą nam energii i rozgrzeją w pochmurne dni. Dodatkiem do codziennej, popołudniowej kawy nie musi być samo mleko. Przyprawa korzenna z powodzeniem zastąpi ciężkie i dość kaloryczne gotowe syropy. Lepszym rozwiązaniem będzie na pewno latte z syropem dyniowo-korzennym, którą przygotujemy w urządzeniu Thermomix®. Domowy syrop do kawy to pewność, że znajdą się w nim tylko zdrowe składniki. Ciekawą propozycją będzie też korzenne mleko daktylowe, które smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

LATTE Z SYROPEM DYNIOWO-KORZENNYM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

SYROP DYNIOWY
· 100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
· 50 g mleka skondensowanego, słodzonego
· 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do dekoracji
· 70 g wody

LATTE
· 250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
· 100-150 g espresso

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SYROP DYNIOWY
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA