REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kominek w jadalni: 5 powodów, dla których warto ogrzewać dom brykietem

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 lis 2016 15:58
Kominek w jadalni: 5 powodów, dla których warto ogrzewać dom brykietem
Projekt Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz.

Jesienne wieczory stają się coraz chłodniejsze, ale prawdziwe mrozy dopiero przed nami. To dobry moment, aby przygotować się na nadejście zimy i przetestować mniej popularne w Polsce paliwo do kominków. Od wielu lat dużym powodzeniem u naszych zachodnich sąsiadów cieszy się brykiet z węgla brunatnego.

REKLAMA

Poznaj pięć jego zalet, które sprawiają, że będziesz chciał go wypróbować jeszcze tej jesieni.

1. Grzanie przez długi czas
Zdolność materiału do podtrzymywania ognia przekłada się na wartość zwaną palnością. W przypadku brykietu z węgla brunatnego jest ona optymalna. – Brykiety z węgla brunatnego mają do sześciu razy dłuższy czas spalania niż paliwa drzewne oraz bardzo wysoką wartość opałową. Oddawanie ciepła odbywa się równomiernie i jest dobrze regulowane. Ze względu na wysoką wartość energetyczną nie muszą być one stale dokładane i utrzymują żar przez wiele godzin – tłumaczy Thomas Wenzel, przedstawiciel marki REKORD w Polsce. Aby maksymalnie wykorzystać palność tego paliwa, należy wziąć pod uwagę prawidłowe ciepło startowe. Do jego uzyskania powinny być wykorzystywane odpowiednie podpałki i drewno na podpałkę w wystarczającej ilości. Na równomiernym, gorącym podłożu z żaru brykiety zapalają się najlepiej.

2. Bardziej ekologicznie
Brykiety z węgla brunatnego są prasowane z suszonego, oczyszczonego węgla brunatnego bez użycia środków wiążących, a dzięki temu nie zawierają zbędnych substancji chemicznych zanieczyszczających środowisko. Poza tym charakteryzują się niską zawartością siarki i popiołu, przez co są nie tylko bardziej ekologiczne, ale także bezpieczniejsze dla zdrowia jego użytkowników. Dwutlenek siarki, jaki powstaje w procesie spalania, jest trujący oraz przyczynia się do powstawania smogu. Dlatego im mniej siarki, tym lepiej.

3. Więcej ciepła
Wysoka wartość opałowa, wynosząca 5,3 kWh/kg, odpowiada za to, że palenie brykietem pozwala szybko i efektywnie wydzielić duże ilości ciepła, a co za tym idzie – w krótkim czasie ogrzać dom po dłuższej przerwie. – Przy zakupie brykietu mamy stuprocentową pewność co do jego dokładnej wartości i zdatności opałowej. Dzięki szczelnym opakowaniom opał nie jest narażony na działanie wilgoci, a tym samym utratę części właściwości tak jak drewno – dodaje Thomas Wenzel.

4. Mocny żar
Brykiet z węgla brunatnego charakteryzuje się długo utrzymującym się żarem. Dzięki temu długie, jesienne wieczory spędzisz w ciepłej, przytulnej atmosferze. Należy przy tym pamiętać, że przy obsłudze urządzeń grzewczych przede wszystkim liczy się bezpieczeństwo. Ze względu na wysoki udział składników stałych przy spalaniu brykietów z węgla brunatnego przez ruszt na dnie paleniska musi być doprowadzona większa ilość powietrza do spalania niż podczas spalania drewna. Brykiety z węgla brunatnego są zatem dozwolone tylko dla palenisk, które posiadają na dnie paleniska ruszt oraz popielnik. W takich warunkach gorący żar będzie się utrzymywał przez wiele godzin.

5. Bez brudzenia rąk
Obsługa kominka zasilanego brykietem z węgla brunatnego jest nie tylko nieskomplikowana, ale także nie generuje wielu nieczystości. Nieocenioną zaletą brykietu, w porównaniu z paleniem drewnem, jest fakt, że na jego przechowywanie nie trzeba rezerwować wiele miejsca. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób mieszkających w małych domach bez piwnicy lub w mieszkaniach.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA