Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 paź 2017 09:37
Kolorowe i pachnące,  czyli przepis na leczo idealne
Leczo z grzybami.jpg
Kolorowe i pachnące,  czyli przepis na leczo idealne
Kolorowe i pachnące,  czyli przepis na leczo idealne
Kolorowe i pachnące,  czyli przepis na leczo idealne
Kolorowe i pachnące,  czyli przepis na leczo idealne

Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli.

REKLAMA

Charakterystyczny smak tego dania zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi. Nie czekaj! W pełni wykorzystaj sezon na najlepsze, pełne smaku i waertości odżywczej, a zarazem najtańsze pomidory i paprykę.
Najedz się do syta! czyli leczo z kiełbasą
Takie leczo stanowi jedną z możliwości podania. Doskonale smakuje za sprawą sosu, jaki powstaje podczas procesu duszenia kiełbasy i warzyw – tych sezonowych. Pytanie nasuwa się samo – jaką kiełbasę wybrać? Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na te rodzaje, w których znajdziemy jak najwięcej mięsa – dzięki temu leczo nabierze unikalnego smaku i stanie się bardzo sycące. „Świetnie sprawdzi się dobrze nam znana kiełbasa śląska, toruńska czy podwawelska”, wskazuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Leczo z kiełbasą
Składniki:
• 450 g kiełbasy zwyczajnej
• 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
• 200 ml bulionu
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 papryka żółta
• 1 cebula
• 1 cukinia
• 3 pomidory
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka smalcu
• 250 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę i pozbądź się nasion. Kiełbasę oraz cukinię pokrój w grube półplastry. Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę.
2. W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę i smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.
3. Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody, by danie zyskało wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.

Leczo dla prawdziwych mięsożerców
Świetną alternatywę stanowi też leczo, którego składnikiem jest mięso mielone, np. z drobiu, czy kawałki mięsa wieprzowego bez kości. Przygotowując leczo w takiej wersji, nie musimy martwić, że członkowie rodziny zaraz staną się głodni. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nas od środka. Pamiętajmy, że do przyrządzenia dania w tej odsłonie możemy użyć wielu rodzajów mięsa, w zależności od upodobania.
Leczo z mięsem mielonym
Składniki:
• ½ kg mielongo mięsa drobiowego
• 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
• 3 papryki w różnych kolorach
• 1 puszka pomidorów
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1 cukinia
• szczypta soli i pieprzu
• szczypta tymianku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
2. Dodaj mielone mięso drobiowe, chwilę podsmaż.
3. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr, by podkreślić smak dania, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA