Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kasza – wczoraj i dziś

  • Autor: ut
  • 08 paź 2019 11:09
Kasza – wczoraj i dziś
Placuszki z kuskusu z burakiem
Kasza – wczoraj i dziś
Kasza – wczoraj i dziś

Dla jednych koszmar dzieciństwa, dla innych niezbędny element codziennego jadłospisu. To kasza. Wiele osób kojarzy ją jedynie z odmianą gryczaną, która w minionej epoce stanowiła jeden z podstawowych posiłków. Była dodatkiem do dań codziennych, serwowanym zwykle w barach mlecznych. Dziś przeżywa prawdziwy renesans, a jej odmian mamy co najmniej kilkanaście. Pozwalają one na skomponowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które coraz częściej serwujemy na naszych stołach.

REKLAMA

Kasza stanowi dziś jeden z podstawowych elementów nowoczesnej kuchni. Wykorzystujemy ją jako uzupełnienie innych potraw, a także jako nieodłączny składnik części z nich. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny krupnik czy gulasz bez kaszy. To nie tylko trend kuchenny, ale prawdziwa kaszomania, która od kilku lat ogarnia niemal wszystkich – tych młodszych oraz tych starszych, którzy kaszę kojarzą raczej z jej tradycyjnym wydaniem.

Karna kasza

Dawniej, kasza stanowiła postrach. Mało kto chętnie pałaszował kolejne miski tego „przysmaku”, chowając pod kawałkami mięsa lub w doniczce niezjedzoną kaszę, aby tylko ukryć ją przed wzrokiem babci.

Kasza często postrzegana była jako danie, które musimy jeść za karę. Zapewne przyczyną odrzucania tych posiłków był niezbyt atrakcyjny sposób ich przyrządzania. Nie można jednak odsądzać od czci i wiary dawnych sposobów gotowania kaszy. Mimo że nielubiane przez dzieci, mają swoje znaczące miejsce w polskiej sztuce kulinarnej, do której tak chętnie dziś wracamy. Może warto przypomnieć sobie tradycyjne, polskie smaki? Na obiad polecamy przepis na pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym:

Pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

3 łyżki oliwy
1 cebula
200 g pieczarek
100 ml śmietany 18%
1 opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr
szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
pół łyżeczki Rozmarynu z Maroko Knorr
10 dużych pieczarek
80 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Cebulę i pieczarki pokrój w półplastry. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż je. Posyp rozmarynem, pieprzem i solą. Następnie dołóż zawartość opakowania Kaszotto Grzybowe Knorr, zalewając ok. 250 ml wody. Gotuj ok. 15 minut.
Po upływie tego czasu, dodaj śmietanę.
Oczyść pieczarki, oddziel nóżki od kapeluszy. Włóż do nich powstały farsz. Na całość nałóż tarty parmezan. Włóż pieczarki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.

Kuchenna gwiazda

Gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana – to cała plejada gwiazd, które dziś świecą jasnym blaskiem na kuchennym firmamencie. Zmieniło się nie tylko znaczenie kaszy w codziennej kuchni, ale przede wszystkim sposoby jej przyrządzania. Desery z kaszy, już nie tylko manny, kaszotta z warzywami, ryby zapiekane z kaszą są potrawami, które pokazują, jak wiele oblicz ma ten na pozór zwykły dodatek do dań.

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
1 pieczony burak
70 g ziaren słonecznika
1 jajko
50 g mąki pszennej
pół pęczka natki pietruszki
50 ml kwaśnej śmietany
4 łyżki oleju

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA