REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Karnawałowe przekąski z kaszy

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lut 2017 17:07
Karnawałowe przekąski z kaszy
Knorr
Karnawałowe przekąski z kaszy
Karnawałowe przekąski z kaszy
Karnawałowe przekąski z kaszy
Karnawałowe przekąski z kaszy
Karnawałowe przekąski z kaszy

Z kaszy można wyczarować pyszne i często nowatorskie dania, bo każdy jej rodzaj ma swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości kulinarne.

REKLAMA

Zapiekana gryczana
Kasza gryczana jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także w nieco bardziej wyrafinowanej formie – z warzywami. Taką propozycją są zapiekane bakłażany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem. Warzywa najpierw podsmaża się na patelni, a następnie w garnku przygotowuje mięso mielone z pomidorami z puszki i kaszą. Na koniec należy ułożyć bakłażany na talerzu, dodać farsz i przykryć startą mozzarellą. Teraz zapiekamy! To świetne danie na karnawałową imprezę:
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
• 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
• Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
• pomidory pelati z puszki
• 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
• 300 g jogurtu greckiego
• 2 bakłażany
• 2 jajka
• 100 g mozzarelli
• łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.
2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Rozgrzewająca jaglana
Smażona kasza jaglana z warzywami to danie jednogarnkowe – idealne na rozgrzewający, zimowy obiad. Warzywa, które powinny znaleźć się w tym daniu, to: bakłażan, cukinia, biała cebula oraz żółta i czerwona papryka.
„Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest delikatny posmak goryczki. Jeśli za nim nie przepadasz, dokładne opłukanie kaszy w zimnej wodzie powinno go zniwelować. Tak przygotowaną kaszę ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez pół godziny. Smak upieczonych warzyw będzie wyrazistszy, a ponadto z cebuli i papryki wydobyta zostanie naturalna słodycz” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do przyprawienia potrawy można użyć czosnku i posiekanej papryczki chili.
Kasza jaglana smażona z warzywami
Składniki:
• 200 g kaszy jaglanej
• bakłażan
• 2 cebule
• cukinia
• papryka żółta
• papryka czerwona
• mała papryczka chili
• 2 ząbki czosnku
• puszka pomidorów pelati
• 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
• Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj według wskazówek producenta.
2. Posiekaj czosnek i chili.
3. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Wszystkie warzywa pomieszaj z Ramą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
4. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, wsyp Knorr do lasagne, który doda smaku potrawie i nada jej odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 2- 3 minuty. Warzywny gulasz podawaj z kaszą jaglaną.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA