Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kapary w oleju z pieprzem marynowanym

  • Autor: ut
  • 01 lip 2019 10:55
Kapary w oleju z pieprzem marynowanym
Kapary w oleju z pieprzem marynowanym Ole!

Wykwintny, wyrazisty przysmak, który nada zdecydowanego charakteru każdej potrawie przygotowanej w Twojej kuchni.

REKLAMA

To doskonałe dopełnienie potraw mięsnych i dodatek, który podkreśli smak codziennych dań – pizz, sałatek czy lekkich sosów. Zachwycą się nimi koneserzy pikantniejszych potraw, którzy odkryją w nich niebanalny, śródziemnomorski aromat. Kapary doskonale komponują się z tradycyjnymi przyprawami kuchni włoskiej, jak bazylia i oregano, co sprawia, że możesz dodawać
je do różnorodnych dań, odkrywając dzięki temu bardziej wyrafinowaną, szlachetniejszą wersję dobrze znanych smaków.

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami

• 2 opakowania kaszy gryczanej
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
• 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
• 1 czerwona cebula
• feta (opcjonalnie)
Sos:
• 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
• po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka musztarda sarepska
• sól, pieprz
Składniki na sos i odstawiamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie. W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA