Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kapary w oleju OLE! czyli smak Prowansji

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 cze 2017 09:34
Kapary w oleju OLE! czyli smak Prowansji
OLE!

Te małe warzywa o szlachetnym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym, wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Dlatego właśnie mogą przywodzić na myśl beztroskie wakacje i ciepłe wieczory, kiedy kolację można zjeść na tarasie, z widokiem
na morze lub… pola lawendy.

REKLAMA

Jeden z popularnych przepisów, w których kapary grają pierwsze skrzypce, wywodzi się z Prowansji. Tapenada to aromatyczna pasta, idealna jako dodatek do pieczywa, a także ryb i owoców morza. Jej podstawowymi składnikami są kapary, oliwki i oliwa, a według uznania można dodać do niej także odrobinę czosnku, bakłażana oraz anchois – tapenada występuje w różnych wariacjach w wielu krajach Morza Śródziemnego. Podstawowy przepis obejmujący najczęściej występujące składniki, każe zmiksować ze sobą 150 g czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów, 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku – sól i pieprz, najlepiej świeżo mielony. Do tapenady warto dodać także 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, łyżkę soku z cytryny oraz solidny ząbek czosnku. Wymienione dodatki są całkowicie opcjonalne
i zachęcamy także do testowania własnych pomysłów – może drobno pokrojone suszone pomidory
w oleju OLE! sprawdziłyby się jako kolorowy i aromatyczny element tapenady? Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub rozetrzeć w moździerzu, a gotową pastę trzymać w lodówce około pół godziny, aby smaki idealnie się ze sobą połączyły. Po zalaniu wierzchu oliwą z oliwek, tapenada nadaje się do spożycia nawet do 3 tygodni po przygotowaniu. Smacznego!

Kapary w oleju OLE!
Pojemność: 212 ml
Cena: ok 8 zł
www.wole-ole.pl




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA