REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 kwi 2017 11:23
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Rama
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu

Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem świątecznym jest wielkanocne śniadanie. Jak je przygotować, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi, a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Idealną odpowiedzią są kanapki!Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem świątecznym jest wielkanocne śniadanie. Jak je przygotować, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi, a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Idealną odpowiedzią są kanapki!

REKLAMA

Na stole wielkanocnym podczas śniadania najczęściej pojawiają się jajka, kiełbasa, różnego rodzaju sałatki, ćwikła, chrzan, a w niektórych regionach Polski specjalnie przygotowywany żurek. Całe to bogactwo możemy dodatkowo urozmaicić tradycyjnymi kanapkami lub nowoczesnymi tartoletkami czy mini kanapeczkami. Przygotowane w ciekawy sposób na pewno zachwycą domowników i gości świątecznych. Mają cieszyć oczy swoim wyglądem i fantazyjnym wykonaniem, zaskakiwać pysznym smakiem i pomysłowym doborem składników, a także – przełamywać stereotypy. Na przekór opinii, że świąteczne posiłki są najbardziej kalorycznymi w roku, powinny udowodnić, że wielkanocne śniadanie może być nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
Warto zadbać o to, aby śniadanie wielkanocne było tak samo pełnowartościowym posiłkiem, jak te, które jemy po przebudzeniu każdego innego dnia. Rano ważne jest spożycie produktów pełnoziarnistych, tych będących źródłem błonnika, bogatych w białko oraz zawierających tłuszcze roślinne. Z nich najłatwiej możemy skorzystać podczas wielkanocnego śniadania, przygotowując pyszne, pożywne, zdrowe i do tego wielkanocne kanapki.

Jarmuż na zdrowie
Na wiosennym, świątecznym stole wielkanocnym musi być zielono! Dlaczego więc tradycyjnej kanapkowej sałaty nie zastąpić zdrowym jarmużem? Zachwyci nie tylko smakiem, ale swoim kształtem, nadając kanapkom niecodzienny wygląd. Jeszcze większym zaskoczeniem będą przepiórcze jaja, które można wedle uznania zastąpić zwykłymi kurzymi jajami, ale przygotowanymi w nieco inny sposób. Ugotujmy je na miękko w koszulkach i ułóżmy na każdej kanapce. W połączeniu z czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i wyrazistymi orzeszkami piniowymi, stworzą kompozycję przyjemną nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim dla kubków smakowych.
Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
• pieczywo pełnoziarniste, kromki – 4 sztuki
• Rama 100% Roślinna – 20 g
• kilka liści jarmużu
• mała czerwona cebula – 1 sztuka
• pomidory suszone – 2 sztuki
• orzeszki piniowe – 1 łyżeczka
• jajka przepiórcze – 6 sztuk
• pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
• oliwa z pomidorów suszonych – 2 łyżki
• garść kiełków jarmużu – 1 sztuka

Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), ostudź i ostrożnie obierz. Pokrój w plastry. Jarmuż, cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
2. W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz uprażone orzeszki. Dodaj 2 łyżki oliwy z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.
3. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki.
4. Wierzch kanapek udekoruj plastrami przepiórczych jajek oraz kiełkami jarmużu i podawaj.

Zamiast ćwikły – pasta!
Buraki wcale nie muszą być nudne! Zwłaszcza na wielkanocnym stole. Ciekawą alternatywą dla ćwikły, którą tradycyjnie stawiamy jako dodatek do świątecznego śniadania, będzie aromatyczna
i oryginalna pasta kanapkowa. Do jej przygotowania potrzebujemy buraka, białą fasolę z puszki, którą możemy także zastąpić czerwoną, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Takie połączenie idealnie sprawdzi się na pełnoziarnistych kromkach pieczywa, które udekorować można orzeszkami piniowymi, kiełkami buraka lub innymi dodatkami wedle uznania.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA