Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kaczka pieczona w pomarańczach dla wulkana cytrusowych uczuć

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 sie 2016 20:26
Kaczka pieczona w pomarańczach dla wulkana cytrusowych uczuć
Kaczka pieczona w pomarańczach

Cenisz sobie wyrazisty charakter owoców, w których dominuje kwaskowa nuta. Jesteś prawdziwym miłośnikiem cierpkich cytryn i limonek oraz ostrego imbiru. Orzeźwiającą energię czerpiesz z grejpfrutów oraz świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, którym hojnie kropisz sałatę.

REKLAMA

Kaczka pieczona w pomarańczach

Składniki:
- cała kaczka (ok. 2 kg)
- 3 pomarańcze
- 15 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki tłuczone
- 3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Sos
- 50 ml miodu
- 1 laska cynamon
- 2 goździki
- 10 g świeżego imbiru

Sposób przygotowania:
1. Owoce otrzyj ze skóry, podziel na cząstki. Odłóż je na bok, bo będą wykorzystane do przygotowania sosu.
2. Cynamon oraz mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i Przyprawą do mięs Knorr, by potrawa nabrała głębokiego smaku. Marynatą natrzyj kaczkę, także w środku. Pozostaw mięso na 12 godzin w chłodnym miejscu, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
3. Kaczkę przełóż do żaroodpornego naczynia, przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pozostaw na około 30 minut. Wówczas zmniejsz temperaturę do 180°C. Mięso piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny. Ważne, by podlewać je cały czas wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę przetnij na pół, usuń kości, przetnij na mniejsze kawałki.
4. Pozostałe kości zalej ok. litrem wody. Wrzuć cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾. Następnie przecedź go.
5. Do wywaru dorzuć Esencję do sosu ciemnego Knorr i starannie zamieszaj. Sos gotuj ok. 5 minut, by zgęstniał. Pod koniec gotowania dodaj cząstki z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj.


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA