REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jesień w kuchni: tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 wrz 2016 08:53
Jesień w kuchni: tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Jesień w polsko-włoskiej wersji – tak w skrócie można nazwać to danie. Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto z polskiego lasu. Za sprawą śmietanki i masła danie jest delikatne, a świeży rozmaryn dba o niezwykły aromat potrawy. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie – smacznego!

REKLAMA

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- śmietana 18% „Piątnica” 250g
- Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
- makaron tagliatelle 250g
- świeże borowiki 500g
- cebula 1 średnia szt.
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka

Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA