Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 lis 2017 20:40
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie
Jesień spod znaku dyni – odmiany, cechy i kulinarne zastosowanie

Dynia jest niemalże synonimem jesieni. Pod względem kulinarnym złocista pora roku to przede wszystkim czas aromatycznych, gęstych zup, zapiekanek i ciast przygotowanych właśnie na bazie tego pomarańczowego warzywa. Nie każdy wie jednak, że pod hasłem „dynia” kryje się w istocie blisko 20 różnych gatunków, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz fakturą. Jakie przysmaki możemy wyczarować z każdego z nich?

REKLAMA

Pysznie smakują, są pożywne, wszechstronne, a na dodatek pięknie udekorują jesienią dom, wprowadzając nutę optymistycznych barw na przekór pochmurnej pogodzie. Nawet jeśli jeszcze nie doceniliśmy zalet dyni, teraz jest na to wprost idealna pora.

Nie taka zwyczajna
Myśląc o dyni zazwyczaj przed oczami mamy właśnie jej najpopularniejszą odmianę – zwyczajną. To właśnie ją najczęściej można dostrzec w marketach. Ze względu na okazałe rozmiary dynia zwyczajna z powodzeniem może posłużyć za główny składnik nawet kilku oddzielnych dań. Z jej miąższu przygotujemy zarówno aksamitną zupę kremową, jak również delikatne placki w przepięknym kolorze, smażone na wzór ziemniaczanych. Pozostałą część można przeznaczyć na upieczenie muffinek i ciasta dyniowego, przypominającego w smaku i fakturze znane wszystkim ciasto marchewkowe. Jeśli mimo wytężonej pracy w kuchni dynia wciąż nie została zjedzona w całości, resztę możemy zamknąć w słoiczkach pod postacią dżemu z nutą pomarańczy lub zamarynować w occie z dodatkiem goździków, cynamonu i anyżu.

Podłużna piżmowa
Wśród dyni znaleźć można gatunki, które odznaczają się niewątpliwie interesującym smakiem. Należy do nich dynia piżmowa, której miąższ jest dość słodki, o lekko orzechowym aromacie. Tym, co kusi kucharzy, jest także dość cienka skórka, co znacznie ułatwia gotowanie. Dzięki mniejszym rozmiarom dynia piżmowa doskonale nadaje się do podania w wersji zapiekanej, z farszem mięsno-warzywnym. – Jak większość zapieczonych w piekarniku warzyw, także dynia nabierze szczególnego smaku dzięki wiórkom sera żółtego, które dodać można zarówno do nadzienia, jak i posypać nimi całe danie po wyjęciu z pieca. Słodycz dyni doskonale uzupełni lekko pikantny w smaku ser morski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Warto pamiętać, że dynię można dodać także do dań jednogarnkowych, takich jak risotto i kaszotto.

Niewielka hokkaido
Jest to zdecydowanie jedna z mniejszych przedstawicielek dyniowatych, gdyż cechuje się wagą do ok. 3 kg. Dlatego też warto wybrać właśnie ten gatunek, gdy dopiero zamierzamy sprawdzić kulinarne możliwości tego warzywa. Dyni tej nie obiera się, dzięki czemu nie rozpada się ona w czasie gotowania. Jej kawałki warto dodać do dań, takich jak leczo czy gulasz, ponieważ będziemy mieć pewność, że nie „wtopią” się one w potrawę wskutek długiego duszenia na małym ogniu. Ponadto wydrążone warzywo możemy wykorzystać jako oryginalną wazę, w której efektownie będzie prezentować się kremowa zupa.

Wyjątkowa zieleń
Ewenementem w dyniowej rodzinie jest kabocha, zwana również dynią japońską ze względu na bardzo dużą popularność, jaką cieszy się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej słodkawy miąższ w smaku przypomina nieco ziemniaka. Filigranowa waga (do 1,5 kg) sprawia, że jej zastosowanie podobne jest do kulinarnego wykorzystania cukinii. Dodatkiem dyni kabocha wzbogaca się między innymi smażone dania z woka, podawane z ryżem lub makaronem. Ciekawostką jest, że w Tajlandii przyrządza się z niej słodkie desery z mleczkiem kokosowym. Dynia kabocha, nawet jeśli nie zagości w naszej kuchni pod postacią potraw, wspaniale prezentować się będzie jako jesienna dekoracja.

Niczym spaghetti
Dynia makaronowa, choć z zewnątrz niepozorna, kryje w swoim wnętrzu prawdziwe zaskoczenie. Po ugotowaniu jej miąższ przypomina bowiem nitki makaronowe, czemu też zawdzięcza swą nazwę. Łagodny smak i bardzo ciekawa struktura sprawiają, że cieszy się bardzo dużą popularnością wśród kucharzy. Jej niespotykany wygląd ciekawie prezentuje się w zestawieniu z sosami, a także jako dodatek do dań głównych. Nitkowy miąższ upieczonej dyni makaronowej doskonale smakuje w klasycznej wersji, z sosem pomidorowym i włoskimi ziołami, jak również z pesto – zarówno tradycyjnym jak i z jarmużu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA