REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 lis 2016 09:52
Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność
Fot. Thermomix
Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność
Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają.

REKLAMA

Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

NA JESIENNĄ SŁOTĘ – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

Aksamitne i dobrze przyprawione, jesienne zupy to idealny sposób, by rozgrzać się od środka. Dobrze jeśli w jedną zupę uda nam się wkomponować kilka zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku Kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce „Apetyt na wege” i jest dostępny także na platformie Cookidoo®. Jakie właściwości mają poszczególne składniki tej wyjątkowej zupy?

 marchew – zawarte w niej beta-karoten i witamina A mają silne działanie antyoksydacyjne, zwiększają liczbę komórek odpornościowych. Marchew pozwala też utrzymać w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, która jest niczym tarcza przeciw bakteriom. Ma też sporo witaminy C, E, K, z grupy B, wapnia, czy potasu.

 imbir – o jego rozgrzewających właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać. Jest też bogatym źródłem magnezu, wapnia i fosforu niezwykle istotnych
w walce z wirusami.

 soczewica – jest bogatym źródłem witaminy C (zwiększa odporność), a przede wszystkim białka. Zawarte w soczewicy związki chemiczne – taniny działają przeciwbakteryjnie.

KREM MARCHEWKOWO- IMBIROWY Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
· 120 g czerwonej soczewicy
· 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
· 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
· 40 g masła, pokrojonego na kawałki
· 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
· 20 g koncentratu pomidorowego
· 1 czubata łyżeczka koncentratu
bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego
· 450 g wody
· 2 łyżeczki tymianku, świeżego, tylko liście
· 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego
soczewicę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.
2 Do naczynia miksującego włóż cebulę i imbir, rozdrobnij (3 s/obr. 5). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodaj masło, dusi bez założonej miarki 3 min (120°C/obr. 1).
4 Dodaj marchewkę, rozdrobnij (6 s/obr. 6). Następnie duś (5 min 120°C/obr. 1).
5 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną
soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, sól,
pieprz i wodę, gotuj 15 min (100°C/obr. 1), następnie zmiksuj (30 s obr. 4-8) stopniowo zwiększając obroty.
6 Dodaj tymianek i mleko, wymieszaj (30 s/obr. 4).
7 Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

SAŁATKA PEŁNA WITAMIN
Nie od dziś wiadomo, że sałatki to samo zdrowie (nie tylko dla dbających
o linię). W sezonie jesienno-zimowym możemy pokusić się o równie ciekawe
i wartościowe pod względem odżywczym co wiosną i latem połączenia np.
z wykorzystaniem sezonowych produktów. świetną propozycją będzie np. Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem (także dostępna
w książce „Apetyt na wege” oraz na platformie Cookidoo®). Jakie korzyści dla naszej odporności mają poszczególne składniki sałatki?

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA