REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 lis 2016 08:58
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Fot. Gzella

Jarmuż to istna bomba witaminowa! Skrywa w sobie ogromne ilości białka, potasu, błonnika oraz witamin, m.in. C, A i K. Wykorzystajmy więc jego potencjał i pozwólmy zagrać pierwsze skrzypce na naszym talerzu. Łącząc jarmuż z pieczonymi franfurterkami stworzymy pyszne i sycące danie, które najlepiej komponuje się z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

REKLAMA

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Region: Wielkopolska

Składniki:
- Frankfurterki parzone Gzella 500g
- Boczek Kmicica Gzella 200g
- smalec 2 łyżki
- jarmuż świeży 1kg
- rosół lub bulion wołowy 350ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA