REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak włączyć warzywa do wielkanocnego menu?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 kwi 2017 15:33
Jak włączyć warzywa do wielkanocnego menu?
Sałatka z awokado

Planując wielkanocne dania, nie zapominajmy o warzywach – powinny one być składnikiem każdego posiłku. Tym bardziej, że święta przypadają na czas, kiedy w sklepach i na straganach są dostępne świeże warzywa. Lepiej nałożyć na talerz większą ilość „zielonych”, zdrowych składników niż ziemniaków czy mięsa.

REKLAMA

W jaki sposób warzywa mogą być obecne w wielkanocnym menu?
• Do śniadania podajmy sałatki na bazie rukoli czy szpinaku, ze świeżymi pomidorami. Pamiętajmy, że ich dressing nie musi być ciężki. Jako dodatki zaserwujmy świeże rzodkiewki, ogórka, kiełki. Uwielbiamy pasztety? Możemy w tym roku przygotować je z dodatkiem lub nawet na bazie warzyw. Doskonale smakować będą także warzywne farsze do jajek.
• Obiadowi musi towarzyszyć surówka – składniki ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
• Przekąski? Mogą być to świeże chrupkie warzywa.
• Pod koniec świątecznego dnia jesteśmy już „tacy pełni”, a jeszcze coś by się zjadło? Sięgnijmy po sałatki i surówki!

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA